Våra barn föds fulla av kemikalier

.

Kemikalierna i mat och miljö kan göra dig steril

https://i2.wp.com/miljoforskning.formas.se/Global/Milj%C3%B6forskning/MF095/s22d.jpg

.

Vi lever i ett kemikaliesamhälle där kemikalieindustrin ökar mest av alla industrier, vilket innebär att enorma pengar är i omlopp där. Extremt mäktiga intressen är inblandade i detta. Vad innebär det för människor och kommande släkten?

Kemikalieanvändningen i vår vardag medför ökade risker för allergier hos barn visar en studie på Karlstads universitet. Förekomsten av konserveringsmedel, parabener: PGEs, propylenglykol och glykoletrar, i sovrumsluften visar på samband med astma, hösnuva och eksem men även antikroppar mot vanliga allergen hos barnen.

130 000 kemikalier som inte är testade är i omlopp runt oss varje dag.

Kemikalien DDT, som förbjöds på 70-talet, finns ännu kvar i kroppen på de som levde på den tiden.

Sedan andra världskriget har kemikalieproduktionen ökat från 1 miljon ton per år till 500 miljoner ton per år

De förekommer i princip i allt vi omger oss utav:

Flamskyddsmedel

Ytaktiva medel (som gör att du kan hälla saft på soffan utan att vätskan dras in på en gång)

Mjukgörande medel, som finns i alla våra plastprodukter

Barnprodukter som du smörjer in ditt barn med är full med dessa kemikalier.

Upp till 40% av en vara kan innehålla ftalater dvs hormonstörande ämnen. Till och med något så enkelt och vardagligt som kvitton innehåller sådana ämnen.

De lägsta doserna utav dessa påverkar kanske inte en vuxen särskilt märkbart, men innebär en helt annan effekt på ett foster:

En ammande mamma för över sina kemikalier till sitt barn genom amningen. I tester visar det sig att hos en ammande mor sjunker kemikalienivån hos medan densamma ökar hos barnet – en direkt kemikalieöverföring alltså! Ändå är det bättre än att köpa mjölkersättning som gjorts på konstgjord väg. Så sluta inte amma för det, men tänk på att handla mer ekologiskt och mindre plastprodukter.

I Danmark finns en oroväckande hög andel män som är sterila. I en skolklass är det 8 % av barnen som kommit till på konstgjord väg i Danmark. Testikelcancer brukade ju tidigare mest drabba äldre män, men i Danmark har man sett att detta drabbar unga grabbar. På 16 år har testikelcancer ökat med 400 % där. Då vet man att det beror på en miljöorsak och inte på virus eller något ärftligt.

Även ADHD, autism och andra koncentrationsstörningar har knutits till kemikaliepåverkan i miljön. Just i Danmark har en tredubbling skett, på 5 år, av de som går på behandling för ADHD.

”Man började upptäcka problemet med hormonstörande ämnen(bisfenolat och eftalater) genom reproduktionsstörningar och skador på könsorganen.  Nu handlar det om astma, allergi, immunologiska och nevropsykiatriska effekter, diabetes, övervikt och fetma. Detta pekar forskning både med människor och djur på,” säger Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap.

Förmodligen spelar inte halterna alls någon roll; om dom är höga eller låga. Istället handlar det om NÄR man blir exponerad. På djur har man märkt att om fostret på encellsstadiet exponeras för en hormonstörande kemikalie, så blir det bestående förändringar hos generna i de nya cellerna. Det innebär att alla celler som kommer från denna enda cell (som ju delar sig hela tiden) påverkas.

Konsekvenserna blir att när fortplantningssystemet börjar komma igång, under puberteten, kan man se avvikelser i systemet – t.ex i kvinnans livmoder: plötsligt uppträder sjukdomar i dessa organ. Man ser inte sjukdomen hos barnet, eftersom livmodern inte är utvecklad ännu.

Det handlar inte bara om ett system heller. Det kan handla om hjärnans utveckling under den period när det avgörs hur en individ ska utvecklas senare i livet: beteendet påverkas. Intelligensen likaså. Vi pratar ofta om uppfostran, vilket är något som lär ett barn att älska, men om inte alla kopplingar sitter där de ska från början, så har uppfostran ingen effekt.

Idag finns så många barn som är onåbara: de kan inte titta på en, de är helt okontrollerade, de överreagerar och/eller så kan de inte skilja på rätt och fel. Det är inte för att de inte är uppfostrade. Felet ligger i kemikalierna som fanns i föräldrarnas kroppar när barnet blev till.

Ett tips är att rensa ut leksaker i barnens rum: ha framme de 4-5 leksaker barnen oftast leker med (det brukar inte vara så mer än så) och lägg undan resten, byt sedan ut dessa efter behov. För att inte utsätta barnet för den kemikalieavsöndring som ständigt sker från plast. Sida med leksaker utan ftalater hittar du här.

Jag känner att det är helt omöjligt att leva fullt ut utan att behöva exponeras utav dessa kemikalier – då det finns i ALLT vi hanterar idag. Konservburkarna har numera inplastat innanmäte som innehåller sådana hormonförändrande ämnen. Jag har länge föräcklats av det sopberg jag själv producerar och har försökt minska på det, genom att inte bära hem så mycket produkter med förpackningar i plast av olika slag t.ex. Men det är stört omöjligt.

Framtidens generationer kommer inte att kunna föröka sig själva, och de kommer att ha en massa olika störningar som de sedan ska regera världen med. En skrämmande tanke!

”Underkastelsen” är en film om de hundratals kemikalier vi alla idag bär i vårt blod, som ett resultat av den oerhörda mängd kemikalier vi sedan andra världskriget spritt i vår miljö och underkastat oss.

/Stefan Jarl, dokumentärfilmare

Stefan Jarl, som snart är 70 år gammal, föddes giftfri, men det gör inget barn idag. Livmodern skyddar fostret från yttre påverkan, men det ärver våra kemikalier, som vi har i kroppen.

.

I TV4:s program ”Efter tio” diskuterar man frågan ovan:

http://embed.tv4.se/tv4play/v0/tv4video.swf?vid=1105650

  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: