Skandalboken om Kungen av Sverige

Det har nog inte undgått någon att  en ”skandalbok” om Kungens  ”omoraliska leverne” snart kommer ut i handeln. En nyhet som väcker den minst skvallerintresserade till uppmärksamhet.

Det mesta går ut på att Sveriges Konung har haft en massa kvinnor vid sidan av sin fru – varit otrogen alltså, på ren svenska. Varför detta är så chockartat har jag svårt att ta till mig. Den som gått omkring och trott att vår nuvarande kung inte har hållit sig med älskarinnor vet ingenting om svenska kungar och dess historia. Jag har alltid tagit för givet att han haft sådana under årens lopp.

Sverige har inte haft en enda kung som inte har haft en eller annan s.k. ”frilla”: dvs en älskarinna i dåtida språkbruk. Ett undantag var den förste Bernadottekungen (som vi ju importerade ifrån Frankrike), vars hustru inte alls trivdes i Sverige och därför återvände till sitt hemland och var borta ifrån både Sverige och sin make kungen i en herrans massa år. Den nämnda kungen jobbade väldigt hårt och visade inget intresse utav att ta sig en älskarinna, så hovet tillskrev honom officiellt en frilla – för syns skull… de tyckte det kändes skamligt att ha en kung utan sedvanlig frilla.

Jag har för mig också att de flesta svenska kungar har haft flertalet barn ”på byn” med otaliga kvinnor. Dessa kvinnor och barn blev (oftast) väl omhändertagna av kungen och hans män, ekonomiskt alltså.

Hur Sverige, i detta omoralens tidevarv, skulle förfäras utav nuvarande kungens utsvävningar fattar jag verkligen inte. Under forna tider ansågs ”vanligt folk”, som låg runt, som omoraliska och fördärvade medan kungen kunde göra precis likadant och det var helt i sin ordning. Idag är det tvärtom: folket står för omoralen och ligger runt, gärna i TV-rutan framför svenska folket i alla åldrar. Inte särskilt många upprörs över detta, inte tillräcklig i alla fall för att man tvingas sluta sända skiten.

Och sedan förfäras samma folk över att kungen skulle göra detsamma! Kungen, som dessutom idag – till skillnad från förr – i princip är helt utan maktbefogenheter och egentligen inte bör förväntas ha någon annan moral än resten av folket.

Själv är jag utav den åsikten att man BÖR förvänta sig högre moral och bättre etiska principer bland folk med makt och som står som förebild för andra. Så i sak är reaktionerna inte fel, tycker jag. Det konstiga är att etablissemanget frotterar sig i det, säljer lösnummer och mediatid på grund utav denna bok. När det tidigare var just etablissemanget som hjälpte dåvarande kungar att koordinera sin tid mellan arbete, familj och frillor – ibland i stora skaror.

Det är kanske så att vi ska tro att dagens etablissemang har högre moral än resten av folket inklusive kungen? (Med etablissemang menar jag främst de som formar våra åsikter: TV, tidningar, radio…) För egentligen tror jag inte att folket självt förfäras lika mycket av kungens bravader, som åsiktssättarna verkar göra.

Kungen verkar ju vurma för traditioner, så han kanske helt enkelt bara velat föra konungalängdens traditioner, med frillor, vidare in i framtiden? För Sverige i tiden… och när har ”att ligga runt” legat mer i tiden än i dagens Sverige?!

  1. #1 av Ilona på 4 november, 2010 - 06:15

    Min första tanke var,när jag hörde om boken, att klart kungen inte har hittat på nåt bus. Men sen började jag tänka på författarna. Inte skulle dom väl skriva en hel bok och eventuellt få påföljder om det inte var sant. Så klart att nåt har hänt. Inte skulle 3 begåvade människor skriva en bok full av lögner och riskera sina egna rykten. Nä,ingen rök utan eld,som man brukar säga.

    • #2 av MammaMarie på 4 november, 2010 - 11:08

      Ja det är sant Ilona, klart han lever som de flesta män från den bortskämda överklassen gör idag. Varför skulle han vara annorlunda?! Det är ju inte som om han påstått sig leva efter några högra moraliska regler än andra gör – och skulle han ha påstått något sådant så skulle det bli ett ramaskri för att han lever efter sådana moraliska regler…. man ha ju efterlyst att människor med makt ska visa upp s.k. ”mänskliga” sidor – nu gör han ju det, är de inte glada då, kan man ju undra??!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: