Ahmedinejad välkomnas som hjälte i Beirut

A poster of Mahmoud Ahmadinejad set up in Beirut for his visit

Photograph: Hassan Ammar/AP

..

President Mahmoud Ahmadinejad använde ett besök i Libanon på onsdagen till att försäkra Libanons regering att Iran skulle skydda Beirut vid eventuell konfrontation med vad han kallade ”fientligheter från grannlandet Israel”.

Ahmadinejad, som gjorde det första
officiella statsbesöket i Libanon av en iransk president, fick ett tumultartat välkomnande av tusentals  som kantade vägen redan från flygplatsen och kastade ris och rosblad över presidentens bilkortege.

Ahmadinejad sade till den folkmassa som samlats för att hälsa honom välkommen till Libanon, att Israel skulle få betala ett högt pris för minsta offensiva åtgärder från deras sida.

”(Israel) anser att de har nått en återvändsgränd, och kommer att iscensätta nya förrädiska handlingar för att rädda sin existens och därmed skapa nya möjligheter för sig själv”, sade han till den skara på tusentals åskådare som viftade med iranska och libanesiska flaggor.

”Jag meddelar här och nu att alla nya förrädiska handlingar enbart kommer att förkorta den fabricerade regimens skamliga liv”.

USA kontrade med att säga att Ahmadinejads besök i Libanon visade att han fortsatte med sitt ”provocerande sätt”. Washington vill isolera Iran på grund av dess nukleära program och säger att Irans stöd till Hizbollahs militär underminerar Libanons suveränitet.

USA anser tydligen inte att deras egna militära gåva till Israel – som är det mest omfattande militära stödet i historien”, som rapporter säger – är det minsta provocerande, inte bara för folket i Palestina, Iran och Libanon/Hizbollah, utan för hela omvärlden!

”Vi stöder ett starkt och enat Libanon. Vi kommer alltid att backa upp den libanesiska regeringen och dess folk”, sade han efter samtal med president Michel Suleiman, en maronitisk kristen.

Libanons energi -och vattenminister Gebran Bassil sade att Iran hade accepterat ett lån på $ 450.000.000 till Libanon för att stödja el och vattenprojekt. Han sa att Ahmadinejad under samtalet betonat att ”alla fördelarna med detta besök skulle vara för alla libaneser”, snarare än för en enda fraktion.

 1. #1 av Musa på 14 oktober, 2010 - 13:08

  Om jag var han skulle jag inte lånat libanesiska regeringen så mkt pengar , trots att jag själv är libanes hahah. Det är ganska mkt korruption där kan jag säga. Men dom har säkert krav och vissa som kontrollerar att pengarna endast används i det syfte dom lånades för.

  • #2 av MammaMarie på 14 oktober, 2010 - 18:19

   Musa: Ja man får ju hoppas att det finns kontrollanter för det, men jag tror också att lånet är en politisk gest helt enkelt.

   BTW: ser att du startat en egen blogg :)! Grattis! Ska följa den!

 2. #3 av Musa på 14 oktober, 2010 - 18:40

  Håller med, det är ett budskap till omvärlden och till vissa grupperingar inne i libanon.
  Tack 🙂 så bra, ! Ska försöka skriva så ofta jag kan…

 3. #4 av sara på 15 oktober, 2010 - 09:08

  varför hjälpe inte iran så mycket då?

 4. #5 av sara på 15 oktober, 2010 - 09:08

  varför hjälper inte iran irak?

  • #6 av MammaMarie på 15 oktober, 2010 - 10:51

   Iran hjälper Irak på många sätt även om inte det blåses upp i media. Turismen från Iran till Irak är enorm och ger Irak stort ”cashflow”. Säkerheten tar iranierna själva hand om kring dessa turister, vilket gör att man lättar bördan på Irak att stå för den – sådant är mycket kostsamt för landet.

   På flera plan finns samarbete, problemet är att Irak inte har någon egentlig regering, de sitter ju i knäna på USA: som inte vill att Iran ska ha något inflytande i Irak. Men det Iran kan göra och tillåts göra, det ställer dom upp på direkt.

 5. #7 av sara på 15 oktober, 2010 - 23:31

  Tack för svaret

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: