Gravid?

.
.

Att kvinnor inte uppskattas i samhället idag, för de särskilda egenskaper hon har, det vet nog alla redan. Inte nog med att vi får mindre betalt för uträttat arbete än vad den andra hälften av samhället får, hon trycks även ner när hon uträttar det som bör ge henne åtminstone en liten särställning i samhället – dvs när hon är gravid, när hon bär på landets framtida invånare och medborgare.

Jag har aldrig förstått varför en gravid kvinna ska jämföras med män?!? Då män inte kan vara gravid, så ska inte hänsyn tas för när hon är det. ”Graviditet är ingen sjukdom” är ju ett slagord som Försäkringskassan sjunger så vackert i jämställdhetens namn (?).

Att man inte ska se gravida som sjuka, det kan jag ju hålla med om… men man KAN faktiskt bli sjuk, på flera olika sätt, av att vara gravid! Alla drabbas ju inte av alla typiska ”följdsjukdomar”, men många gör det – och dessa borde man ta hänsyn till.

Ingen man skulle gå till jobbet om han kräktes hela dagarna i flera veckor i sträck – ibland månader. Men en gravid kvinna förväntas göra det. För att inte tala om foglossningar! Alla som drabbats av detta vet hur förfärligt ont det gör att röra på sig. Ibland gör det ont bara att sitta ned, för att inte tala om hur ont det gör att gå. Detta är inte heller ett problem som blir bättre av att man rör på sig mer, tvärtom förvärras det.

Att man ska tvingas gå till domstol för att få sin rätt att vara hemma är förfärligt. Hur många är det som orkar med något sånt?

Nog är det konstig att vi i Sverige, år 2010, inte kommit längre?! För 30-40 år sedan kunde säkert en graviditet innebära att man förlorade jobbet. Idag är det förbjudet att avskeda någon på grund av havandeskap, men man har inte rätt att bli bedömd som sjuk – om man är sjuk på grund av att man är gravid! Vore kvinnan inte gravid – man hade samma besvär, så skulle hon säkerligen blivit bedömt som för sjuk för att arbeta.

Att vara gravid i Sverige ses inte som en välsignelse i samhällets ögon.

Orättvist, ojämställt – ren och skär diskriminering – det är vad det är!

Wendela

Aftonbladet

https://mammamaries.files.wordpress.com/2010/10/pregnantcartoon3.png?w=243

 1. #1 av Iris på 7 oktober, 2010 - 08:58

  Ja visst är det helt otroligt…. Jag blir så hinmla ledsen och besviken på de som sitter och bestämmer såna här saker. Jag läste artikeln om hon som är höggravid med tvillingar och har sån mage att hon inte ens når att sköta sitt arbete, men ändå anses av försäkringskassan vara arbetsför, trots att både chef ochg läkare tycker att hon borde vara hemma. Jag fattar inte hur pengar hela tiden väger tyngre, hur kortsiktigt man tänker, hur lite man bryr sig om människor. Jag hör om det gång på gång, och blir lika sjuk i hjärtat varje gång för alla dom som råkar ut för försäkringskassans alla sjuka regler och sjuka människosyn.

  • #2 av MammaMarie på 7 oktober, 2010 - 09:51

   Det var det fallet som fick mig att ta upp frågan. Sedan har ju några kvinnor precis vunnit erkännande i domstol när det gäller detta – men att man ska behöva kämpa på det sättet är ju otroligt, när man är gravid och allt. Fyra kvinnor fick upprättelse… men hur många kvinnor är det som INTE orkar slåss för upprättelse?! De flesta tror jag.

   Man kan ju inte heller klaga på att det är män som bestämmer allting längre. Trots att vi idag har kvinnor på beslutsfattande poster, på alla nivåer i samhället, så har inte synen på graviditet och dess ”biverkningar” ändrats…. mycket besynnerligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: