Allama Tabatabai – en stor samtida islamisk tänkare

Seyyed Mohammad Hossein Tabatabai(RA) föddes i en liten by nära Tabriz, Iran, 1321 e.H. Efter sin grundutbildning i seminariet i Tabriz, reste han till den heliga staden Najaf, Irak för högre utbildning. I Najaf studerade han under många framstående rättslärda.

Även om han var på alla sätt en kompetent och kvalificerad rättslärd var Allamah Tabatabais(RA) huvudsakliga intresse Falsafa(filosofi), Rohaniyyah (andlighet) och Irfan (Gnosis/Mysticism). Han var också mycket kunnig i astronomi, matematik, teknik och flera andra vetenskapsämnen.

Efter sin utbildning i Najaf, återvände han till seminariet i Qom, där han spenderade resten av sitt liv till att undervisa och att forska. I en tid av nya politiska ideologier, stod Allamah Tabatabai(RA) som bålverk av den traditionella Islamiska tron. Mycket till förtret för andra lärare i Qom, tog han upp undersökningen om materialistisk filosofi och skrev flera motbevisningar om det.

Istället för att ha stora klasser för religiös lag, föredrog Allamah(RA) att ha mindre diskussioner om filosofi och gnosticism. Han brukade sitta på golvet med sina elever istället för att sitta högre upp på en stol.

Hans största bidrag till den shiamuslimska akademin kom i form av hans tolkning av den heliga Koranen. När han kom till seminariet i Qom, fann han att undervisning om Tafsir (Tolkning) sågs som ett tecken på inkompetens. Därför bestämde han sig för att återuppliva detta område. Efter flera år av studium slutförde han sin hyllade Tafsir al-Mizan, som anses vara det största kommentarmaterial om Koranen skrivet under de senaste århundradena.

Tidigare kommentatorer, som Sheikh Tabarsi(RA) och Sheikh Qomi(RA), hade använt al-hadith(återberättelser) om De felfria(A) som primär metod för tolkning av Koranen, Allamah Tabatabai(RA) använde en unik metod, vilket var att använda en vers i Koranen till att förklara den andra, eller som han själv kallade det, ”att låta Koranen tala för sig själv”. Det arabiska arbetet med de 20-volymerna har sedan dess översatts till många olika språk, och en partiell engelsk översättning finns också tillgänglig på internet.

Förutom Al-Mizan, har Allamah Tabatabai(RA) skrivit en rad böcker om shia Islam, som gjorde honom till en internationellt erkänd auktoritet för den shiamuslimska tron. Trilogin översattes av Seyyed Hossein Nasr(HA-Hafiz-o Allah-må Gud bevara honom) och Professor William C. Chittick(HA) och består av Shi’ite Islam, A Shi’ite Anthology, och The Qur’an in Islam.

Allamah Tabatabai(RA) var väl medveten om den politiska situationen i Iran och resten av världen. Han kritiserade starkt den västerländska hegemonin, kolonialismen, och post-koloniala imperialismen. Han såg att marxismen hade misskrediterat sig genom att inte ha skapat revolutioner i den industrialiserade världen, som Marx hade förutspått. Däremot så hade demokratier i väst också misslyckats med att försvara sina ideal genom att ha utnyttjat och förslavat människor i andra delar av världen.

Nästan alla ledare för den Islamiska revolutionen var direkt eller indirekt hans studenter. Trots att han var fysiskt för svag för att delta i den Islamiska revolutionens aktiviteter, så kan hans bidrag sammanfattas med ett uttalande från Martyren Motahhari(RA), som sa att det inte fanns en enda politisk situation vars svar inte kunde hittas i Tafsir al-Mizan.

Allamah Tabatabai(RA) var en oerhört ödmjuk och rättfärdig individ. Hans elever berättade att under Ramadhan månaden, skulle Allamah(RA) gå till Ma’soomahs(frid vare med henne) viloplats varje dag innan han skulle bryta sin fasta då hon var syster till Imam Ridha(A), shiamuslimernas åttonde Imam. Trots allt detta stod den framstående och väl respekterade rättslärde ofta i de sista raderna under bönerna i moskén. Hans elev Seyyed Tehrani(RA) konstaterade att i 40 år hade de frågat Allamah(RA) om att leda bönen, men att han alltid vägrade. När hans elever benämnde honom som Ostadh (lärare/Professor/Mästare) insisterade han på att de skulle behandla honom som om vore han en kollega istället för instruktör.

Allama Tabatabai privat:

Trots sina många akademiska verksamheter, var Allamah(RA) väldigt fäst vid sitt liv i hemmet och i att uppfylla de rättigheter som hans familjemedlemmar hade. Han utförde alltid sina sysslor själv, och även under perioder då han var sjuk, så besvärade han inte sin fru eller sina barn. En gång när hans dotter besökte honom och såg att Allamah(RA) hällde upp te för sig själv frågade hon honom varför han inte lät henne göra det. Han svarade ”Du är en gäst. Du är också en ättling till Fatimah Zahra(A), så jag kan inte ge er någon sådan order!”

Under hans hustrus sista dagar, lämnade han alla sina akademiska verksamheter och spenderade nästan en månad vid hennes sida, han skötte alla hennes behov och angelägenheter. När hon gick bort grät han ymnigt och sade ”Det var den här kvinnan som fick mig att nå den här positionen. Hon har varit min partner, och vad än för böcker jag har skrivit så tillhör halva förtjänsten henne.”

(Dessa och många andra sådana anekdoter från hans liv finns i samlingen Eternal Manifestations av Ahmad Luqmani(RA).)

På grund av hjärtproblem, togs Allamah Tabatabai(RA) slutligen till sjukhuset år 1401 e.H. Under de sista ögonblicken av sitt liv i Moharram 1402 e.H. lär han ha sagt ”De som jag har väntat på är äntligen här!” Med ett yrvaket utseende av förvåning återvände han sedan till sin Herre. Hans begravningsbön leddes utav Ayatullah Golpaygani(RA) och han lades till vila nära Sheikh Abd al-Karim Hairi(RA) vid Ma’soomahs(A) viloplats.

Dessa artiklar skrevs ursprungligen på engelska i Islamicinsights.com

Islamportalen

 1. #1 av Jassim Ahmadi på 28 augusti, 2010 - 01:39

  Salamo alejkom!

  Jätteintressant inlägg, kom att märka en sak, rätta mig gärna: Imam Ridha är det åttonde eller sjätte imamen? läste att det stod sjätte i inlägget.

  Tack för en intressant läsning!

  Wa salamo alejkom!

  • #2 av MammaMarie på 28 augusti, 2010 - 01:41

   Det är sant, ska ändra det genast. Tack för uppmärksam läsning :)!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: