Ramadan månad – 2

https://mammamaries.files.wordpress.com/2010/08/ramadan_1.jpg?w=300

.

Profeten(S) sade:” Sannerligen är månaden Ramadan en storslagen månad. I den multiplicerar Allah(SWT) de goda gärningarna, i den raderar Allah(SWT) de onda gärningarna, och i den upphöjer Allah(SWT) rangerna. ”

Nästan varje religion på jorden uppmuntrar någon form av fasta. Profeten Muhammed (s) och alla profeter före honom (fred vare med dem) kallade sina anhängare till att fasta. Men skillnaden mellan varje religion är på själva utförandet till fastan!

”O Troende, det har föreskrivits er att fasta, likaväl som det föreskrivits dem som levat före er, så att ni skall öva självbehärskning” (Koranen 2:183)

Under Ramadan månad är alla vuxna, friska och bofasta muslimer skyldiga att, från gryning till skymning, avhålla sig från mat, dryck, rökning samt sexuella relationer. Om en muslim gör någon av de saker som förbjuds under Ramadan månad, ogiltigförklaras den dagens fasta och man måste fasta om en annan dag efter att Ramadan månad är slut, samt betala en specifik summa pengar till de fattiga, alternativt ge gåvor till moskén.

Disciplin är inpräglad ytterligare hos en troende genom fasta. Fastan betraktas som en oumbärlig komponent i den spirituella utvecklingen hos människan. Dessutom hjälper fastan honom att utveckla en viljekraft för att tygla sina begär och att låta en bli mer uppmärksam på den fattiges situation.

Men att fasta är mer än att avstå från vissa saker, så som mat och dryck. Islam vill hjälpa människan att fullända sin andlighet. Törst och hunger som du genomgår i fastemånaden, är en sorts träning för dagen av yttersta domen, där mer törst och hunger finns.

Att fasta i månaden Ramadan innebär att låta bli ”Haram” och hålla sig borta från alla dåliga gärningar. Det betyder inte att det är tillåtet att göra ”Haram” senare, men under Ramadan månad får man mera träning för detta. Varej sekund och minut av din tid under Ramadan månad är belönad av Allah med ”Hassanat”. Tänk dig att din andning beräknas som ”Tasbeeh” och den tid som du sover räknas som att du står och ber m.m.

Fastan ger viljekraft, lär disciplin, uppmuntrar medkänsla med fattiga, brytning av dåliga vanor, förbättrar hälsan och etablerar en kännsla av religiöst broderskap och systerskap.

Förutom det utmärkta moraliska syftet med fastan, bör muslimer ägnar så mycket tid och energi som möjligt i Ramadan månad för bön och att söka närhet till Gud.

  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: