Israel har krupit in i EU utan att något märkt det

Fem israeliska soldaters död i en helikopterkrasch i Rumänien härom veckan har knappast framkallat en liten rubrik någonstans.

Israeli troops clash with Palestinians protesting against last year's Gaza offensive

Det var en Nato-israelisk övning som pågick. Tja, det är väl OK då. Föreställ er nu fem döda Hamassoldater i en helikopterkrasch i Rumänien denna vecka. Då skulle vi verkligen vilja utreda detta märkliga fenomen. Märk väl att jag inte jämför Israel och Hamas. Israel är det land som med rätta slaktade mer än 1,300 palestinier i Gaza 19 månader sedan – mer än 300 av dem barn – samtidigt som de onda, blodsugande teroristerna Hamas dödade 13 israeler (tre av dem soldater som faktiskt sköt varandra av misstag) .

Men det finns en parallell. Domare Richard Goldstone, den framstående judiska sydafrikanska domaren beslutade i sin 575-sidiga FN-undersökningen av Gazablodbadet att båda sidor har begått krigsförbrytelser – han var naturligtvis med rätta kallats ”Ond” av allehanda – med rätta – upprörda Israelsupportrar i USA. Hans utmärkta rapport tillbakavisades av sju EU-regeringar – därför uppstår en fråga. Vad gör Nato när de spelar krigsspel med en armé som anklagas för krigsförbrytelser?

Eller, rättare sagt, vad i all världen gör EU när de myser upp tillsammans med israelerna? I en märklig och detaljerad – och  något överrasande – bok som ska offentliggöras i november, lägger den outtröttlige David Cronin fram en mikroskopisk analys av ”våra” relationer med Israel.

Jag har just läst manuskriptet. Det lämnar mig andlös. Som han säger i sitt förord, ”Israel har utvecklat så starka politiska och ekonomiska band till EU under det senaste decenniet att det har blivit en medlemsstat i unionen inom allt utom till namnet.” Det var faktiskt Javier Solana, ”The TopDog” iden smutsiga EU:s utrikespolitik (tidigare Natos generalsekreterare), som faktiskt sade förra året att ”Tillåt mig säga, att Israel är medlem av Europeiska unionen utan att vara medlem i institutionen ”.

Ursäkta mig? Har vi vetat detta? Röstade vi för detta? Vem har låtit detta ske? Har David Cameron – som nu så kraftfullt marknadsföring den turkiska inresan till EU – gått  med på detta? Förmodligen ja, eftersom han fortsätter att kalla sig ”vän till Israel” efter att landet producerade en utmärkt uppsättning förfalskade brittiska pass för sina mördare i Dubai.

Som Cronin säger: ”EU: s feghet mot Israel står i skarp kontrast till den starka ställning den har vidtagit när stora grymheter har förekommit i andra konflikter”. Efter Ryssland och Georgienkriget år 2008, satte exempel gav EU en oberoende kommission uppdrag att ta reda på om den internationella rätten hade ignorerats, och krävde även en internationell undersökning av brott mot mänskliga rättigheter efter Sri Lankas krig mot de tamilska tigrarna.

Cronin duckar inte för EU:s ansvar för den judiska förintelsen och instämmer i att det alltid kommer att vara en ”moralisk plikt” på våra regeringar att se till att det aldrig händer igen – men jag märkte att Cameron glömde att nämna 1915 års armeniska Förintelsen när han suger upp till turkarna denna vecka.

Men det är inte riktigt poängen. Under 1999 var Storbritanniens vapenexport till Israel – ett land som ockuperar Västbanken (och Gaza, också) och bygger illegala kolonier för judar och judar bara på arabisk mark – värt £ 11.5m, på två år, hade detta nästan fördubblats till £ 22.5m.

Detta inkluderade handeldsvapen, granater, och utrustning för stridsflygplan och tanks. Det förekom några avslag i militära bidraget efter att Israel anväts Centurionstridsvagnar mot palestinierna under 2002. Men 2006, det år då Israel slaktade 1.300 libaneser till, nästan alla av dem civila, i ett annat korståg mot Hizbollahs ”världsterror”, så beviljade Storbritannien fler än 200 vapen licenser.

Några brittiska utrustningar, naturligtvis sålda till Israel via USA, lämnades under 2002 engelska ”siktlinjesindikatorer (”head-up displays”)”, tillverkade av BAE Systems för Lockheed Martin som genast installerade dem i F-16 jakt/bombplan avsedda för Israel. Helt utan några protester ifrån EU. Under samma år, bör det tilläggas, antog brittisk militär att utbilda 13 medlemmar ur den israeliska militären.


USA: s flyg, som transporterade vapen till Israel vid tiden för Libanonkriget 2006 tankades på vid brittiska flygplatser (och tyvärr verkar det som även irländska flygplatser ställde upp).
Under de första tre månaderna 2008 gav vi licenser för ytterligare £ 20 miljoner vapen till Israel – precis i tid till Israels angrepp på Gaza.

Apache helikoptrar som kan användas mot palestinier, säger Cronin, innehåller delar som SPS Aerostructures i Nottinghamshire, Smiths Industries i Cheltenham, Sida Aerospace i Middlesex och Meggit avionik i Hampshire.

Behöver jag fortsätta? Israel, förresten, har fått beröm för sitt logistiskabidrag till Nato i Afghanistan – där vi årligen dödar ännu fler afghaner än israeler brukar döda palestinier – vilket inte är förvånande eftersom Israels militära chef Gabi Ashkenazi har besökt Natos högkvarter i Bryssel för att argumentera för närmare förbindelser med Nato.

Allt som allt är det bra att ha en sådan kraftig allierad som Israel på vår sida, även om dess armé är en pöbel och några av dess män krigsförbrytare. För den delen, varför ber vi inte Hizbollah att gå med i Nato också – bara föreställa er hur dess gerillataktik skulle gynna våra grabbar i Helmand.

Och då Israels Apache-helikoptrar ofta dödar libanesiska civila – en hel ambulans med kvinnor och barn år 1996, till exempel, sprängdes i bitar av en Boeing Hellfire AGM 114C luft / mark missil – låt oss hoppas det libanesiska ännu kan skicka en vänlig hälsning till folket i Nottinghamshire, Middlesex, Hampshire och, naturligtvis, Cheltenham.

Översatt Robert Fisks artikel i The Independent

  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: