Obama – värre än Bush

https://mammamaries.files.wordpress.com/2010/06/maherarar3.jpg?w=240

Det går inte längre att se Obama som ett godhjärtat offer för inhemska maktstrukturer; den föreställningen döljer att Obama är ett artigare och lömskare ansikte på det eviga globala krig som igångsattes av hans företrädare:

Den 26 september 2002 är dataingenjören Maher Arar på väg hem till Kanada när han tillfångatas på flygplatsen JFK i New York. Han anklagas för att vara terrorist och USA flyger honom till Syrien. Där placeras han i tio månader tillsammans med råttor i en kall och mörk ”gravcell”: 180 centimeter lång, 210 centimeter hög och 90 centimeter bred. Han förhörs till en början 18 timmar om dagen. Arar blir slagen på handflator, höfter och nedre rygg med en tjock rivig metallkabel, medan knytnävar tar hand om ansikte, nacke och mage. Efter ett år står det klart att Maher Arar inte har något med al-Qaida att göra och han återsänds till Kanada.

Bushadministrationen stred mot att Arars fall utreddes eller att hans vittnesmål fick höras i en domstol. Kanada, som 2002 försåg USA med de falska uppgifter som låg till grund för Arars häktning, tillsatte en kommission som resulterade i att polischefen avgick; Maher Arar fick 80 miljoner kronor i skadestånd och en offentlig ursäkt från premiärministern. Så känner vi igen George W Bushs godtyckliga terrorkrig – det som Barack Obama gick till val på att stoppa.

Maher Arar stämde den amerikanska regeringen, men i november 2009 gick en domstol på Bushadministrationens linje – att domstolar inte ska lägga sig i ”statshemligheter” – vilket innebar att presidenten vann rätten att kidnappa människor och skicka dem till tortyr. Arar överklagade till högsta domstolen, och därmed blev Barack Obama tvungen att välja: be om ursäkt för Bushadministrationens övergrepp, eller fortsätta striden mot Arar.

Obama valde det senare, vann i rätten, och cementerade möjligheten att kidnappa människor och låta sina torterarpolare i Syrien, Egypten eller var helst han önskar utföra jobbet.

LÄS RESTEN AV ARTIKELN PÅ aftonbladet.se

  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: