Hur långt bort befinner jag mig egentligen från Jesus väg?

jesu

Jag har fått en kommentar ifrån en som heter, hon diskuterar med mig om att jag bör tillbaks till ”ljuset” …dvs  Kristendomen, hon månar om mitt bästa och tycker synd om mig som valt att leva i mörkret.

Därför ska jag skriva lite om Islam och Jesus.

Jesus åt inte griskött eller blod då detta inte är tillåten mat enligt Gud – varken inom Kristendomen eller inom Islam:

”…de som äter svinkött och annan styggelse, ja, också möss, de skall allesammans förgås, säger Herren.” (Bibeln Jesaja 66:17)

”…svinet, ty det har väl klövar och har dem helkluvna, men de idisslar inte, det skall gälla för er som orent.” (Bibeln Tredje Moseboken 11:7)

”Du skall endast vara ståndaktig att inte förtära blodet. Ty blodet är själen, och själen skall du inte förtära med köttet. Du skall inte förtära det. Du skall hälla ut det på jorden som vatten.” (Bibeln Femte Moseboken 12:23-24)

Enligt Jesaja 66:17 nämns ätandet av svinkött tillsammans med andra avgudadyrkande handlingar som kommer att möta Herrens fulla bestraffning vid Hans ankomst.

Jesus fastade

Muslimer fastar en månad per år (Ramadan månad), under tiden de arbetar och går i skola, och lever sitt liv som sig brukar. Det är sällan man märker om personen fastar eller inte, då man försöker vara stark och kraftfull trots fastan:

”Och jag lät där vid Ahavaströmmen, utlysa en fasta, för att vi skulle ödmjuka oss inför vår Gud.” (Bibeln Esra 8:21)

”När ni fastar, se då inte dystra ut som hycklarna, som vanställer sitt utseende för att människorna skall se att de fastar…”(Bibeln Matteus 6:16-18)

I Islam – om man fastar varje måndag och torsdag, räknar Gud att man har fastat hela månaden:

I uppslagsdelen i Bibeln kan man läsa följande:”Den enskilde kunde också fasta frivilligt i nytestamentlig tid vanligen på måndagar och torsdagar. Att göra detta varje vecka blev ett tecken på särskild sträng fromhet.” (Bibeln Lukas 18:12)

Jesus bad genom att böja sig mot jorden, som alla muslimer gör – liksom alla andra profeter gjorde:

Några utmärkande drag hos muslimer är sättet vi ber på; bland annat med ansiktet mot marken, och med höjda händer. Kristna ber på ett helt annat sätt men Bibeln säger:

Om Jesus: ”Han gick lite längre bort, och kastade sig till marken och bad” (Bibeln Matteus 26:39)

Om Moses: ”Då böjde Mose sig med hast ned mot jorden och tillbad” (Bibeln Andra Moseboken 34:8)

Om Moses och Aron: ”Men Mose och Aron gick bort från församlingen till uppenbarelsetältets ingång och föll ned på sina ansikten”(Bibeln Fjärde Moseboken 20:6)

Om Abraham: ”Då föll Abraham ned på sitt ansikte.”(Bibeln Första Moseboken 17:3)

Om Joshua: ”Då föll Josua ned till jorden på sitt ansikte och bugade sig.” (Bibeln Joshua 5:14)

Om Ezra och folket: ”Och de böjde sig ned och tillbad Herren med ansiktet mot jorden”(Bibeln Nehemiah 8:6)

”Jag vill att männen på varje ort skall be med renade, lyfta händer, utan vrede och utan förbehåll” (Bibeln 1 Timotheosbrevet 2:8)

”Elia hukade sig ned mot jorden och sänkte sitt ansikte mellan sina knän” (Bibeln Första Konungaboken 18:42)

Jesus hälsade med ”fredshälsningen”, dvs ”Frid över Er!”, på arabiska ”Salamon Aleykom!”, och uppmanade sina efterföljare att hälsa varandra med denna hälsning:

”Medan de ännu talade, stod han plötsligt mitt ibland dem och hälsade dem: ”Frid över er!” (Bibeln Lukas 24:36)

”Stig in i huset med en fridshälsning” (Bibeln Matteus 10:12)

Muslimer ber 5 gånger under loppet av ett dygn; från soluppgången till solnedgången. Samt under vissa specifika tider på dygnet. Bibeln säger:

”Från solens uppgång ända till dess nedgång må Herrens namn vara höglovat” (Bibeln Psaltaren 113:3)

”Petrus och Johannes gick upp till templet, vid tiden för eftermiddagsbönen” (Apostlagärningarna 3:1)

Muslimer tvagar sig (tvättar wotho) inför bönen:

”Och Mose och Aron och hans söner tvättade senare sina händer och fötter med vatten ur det. Så ofta de skulle gå in i uppenbarelsetältet eller träda fram till altaret, tvättade de sig, så som Herren hade befallt Mose.” (Bibeln Andra Moseboken 40:31-32)

”De som låter inviga sig och rena sig till gudstjänst i lustgårdar, anförda av en som står där i mitten.” (Bibeln Jesaja 66:17)

Alkohol är förbjudet för muslimer, liksom för kristna, vilket tydligt förklaras i Bibeln:

”Lösaktighet och vin och must tar bort förståndet” (Bibeln Hosea 4:11)

”Har ni glömt att ingen orättfärdig skall få ärva Guds rike? Låt inte bedra er. Ingen som lever i otukt eller av avguderi eller hor eller homosexualitet, i tjuvaktighet och själviskhet, ingen som dricker, som är ovettig och utsuger andra- ingen sådan får ärva Guds rike (Bibeln Första Korinthierbrevet 6:9-10)

Jesus samt alla andra profeter var omskurna – vilket är ett påbud inom Islam:

”När åtta dagar hade gått och man skulle omskära pojken, fick han namnet Jesus, det som ängeln hade gett honom innan hans mor blev havande”. (Bibeln Lukas 2:21)

”Och Gud sade ytterligare till Abraham: ”Du åter skall hålla mitt förbund, du och din säd efter dig, från släkte till släkte. Och detta är det förbund mellan mig och er och din säd efter dig, som ni skall hålla: allt mankön bland er skall omskäras; på er förhud skall ni omskäras, och detta skall vara tecknet på förbundet mellan mig och er. Släkte efter släkte skall varje gossebarn bland er omskäras….” (Bibeln Första Moseboken 9-14)

Den muslimska kvinnan bär huvudbonad, vilket även den kristna kvinnan uppmanas att göra:

”Men en kvinna drar skam över sitt huvud om hon ber eller profeterar barhuvad. Det är samma sak som om hon hade rakat av sig håret, för om en kvinna uppträder barhuvad kan hon lika gärna ha håret avklippt. Men när det nu är en skam för kvinnan att klippa eller att raka av håret, måste hon ha någon huvudbonad.” (Bibeln Första Korinthierbrevet 11:5-6)

”Därför måste kvinnan på huvudet bära ett tecken på sin rätt för änglarnas skull.” (Bibeln Första Korinthier-brevet 11:10)

”Döm själva: Passar det sig att en kvinna ber till Gud barhuvad?” (Bibeln Första Korinthierbrevet 11:13)

Och b la. i uppslagsdelen kan man läsa följande ” Utanför hemmet hade gifta kvinnor huvudet täckt, dock ‘troligen’ inte av någon tät slöja.”

Sammanfattning:

Jesus bad med ansiktet mot jorden, fastade, tvättade wotho innan bönen. Han hälsade med fredshälsningen och var omskuren. Han åt inte griskött och drack inte alkohol. Hans mor bar slöja.

Det folk som är känt för fredshälsningen är inte de kristna – utan muslimer.

Kristna ber inte genom att lägga sitt ansikte mot jorden – det gör muslimer.

Kristna tvager sig inte innan bön – det gör muslimer.

Kristna omskär sig inte – det gör muslimer (och judar, men de tror inte på Jesus).

”Ingen jul utan skinka” – och alkohol – bör tilläggas. Det viktigaste på bordet för kristna när de vill fira sin frälsares födelsedag är svinkött (och alkohol), 2 saker som inte är tillåtna enligt Bibeln – muslimer använder varken det ena eller det andra.

Ett stort märke i Islam är den muslimska kvinnan, för att hon bär slöja (hon kallas ofta för ”islams flagga”) precis som Jesus ärbara mor – kristna kvinnor täcker inte sitt huvud med slöja, trots att det föreskrivs i deras egna heliga skrift Bibeln.

Vi kan fråga oss: När Jesus återkommer – vilket både kristna och muslimer väntar på – hos vilket folk kommer han att känna sig mest hemma? Hos kristna eller muslimer?

Annonser
 1. #1 av Svarten på 7 juni, 2010 - 14:27

  Intressant genomgång.

  • #2 av MammaMarie på 7 juni, 2010 - 14:35

   Ja det är saker som i alla fall tål att tänkas på…

 2. #3 av MK på 7 juni, 2010 - 20:02

  Bra skrivet!!

  • #4 av MammaMarie på 7 juni, 2010 - 20:35

   Tackar :)!

 3. #5 av Ala på 7 juni, 2010 - 20:59

  Jätte fint vännen!
  Jag älskar att du verkligen lägger tid på detta, jag är så laaaaat. Kramar!

  • #6 av MammaMarie på 7 juni, 2010 - 21:57

   Hahaa! Jag förstår hur du känner det… dessa dagar verkar alla känna sig rätt lata och trötta. Undras vad det beror på. Jag är i allafall trött av alla studentfester o dyl. Men ibland bara måste man ta tag i saker och ting. Särskilt när kommentarerna blir längre och längre…::)!

 4. #7 av pinglan på 8 juni, 2010 - 09:12

  Å jag hade velat se hur svaret på talet hade blivit ;)men det blidde tyst. Undrar just varför? haha!

  • #8 av MammaMarie på 8 juni, 2010 - 10:07

   Ja, samma här pinglan. Men det blev som sagt tyst… trist.

 5. #9 av Fatiha på 8 juni, 2010 - 14:43

  Mashallah.
  Viste att kristna och muslimer var lika men med denna jämförelse belv det så klart och tydligt.
  Det är ju så självklart.
  Må allah belöna dig för din dawa du gör syster mamma marie;)
  Jag har verkligen lärt mig något nytt idag.

  • #10 av MammaMarie på 8 juni, 2010 - 15:12

   Tack ska du ha… inshaAllah lär du dig något nytt VARJE dag! :)!

 6. #11 av camol på 9 juni, 2010 - 15:47

  Välskrivet och tänkvärt inlägg! Man blir verkligen förvånad över hur mycket kristendomen gått ifrån sitt ursprung. Särskilt det där med att äta skinka på julen, när det står i Bibeln att kött ifrån gris är förbjudet. Mycket märkligt.

  • #12 av MammaMarie på 9 juni, 2010 - 16:31

   Camol: Du har rätt, när det gäller Kristendomen och hur kristna lever idag så upphör man aldrig att förvånas… det känns ibland som om dom själva inte känner till sin egen Bibel, eller så kanske dom känner skam inför sin religion? Jag vet inte. Något är konstigt i alla fall.

 7. #13 av mimo på 13 juni, 2010 - 18:47

  Du skriver:

  Jesus åt inte griskött eller blod…

  Jag svarar:
  Nej, det står i gamla testamentet att det inte var tillåtet. I Nya testamentet finns det inget som säger att du inte får äta griskött. Det är för övrigt inte det som går in i munnen som orenar människan utan det som går ut ur munnen.

  Jesus:
  Inser ni inte att det som utifrån går in i människan inte kan göra henne oren, 19eftersom det inte går in i hennes hjärta utan ner i magen och ut på avträdet?” Därmed förklarade han all mat för ren. 20Och han tillade: ”Det som går ut ur människan, det gör henne oren. 21Ty inifrån, från människans hjärta, utgår onda tankar, otukt, stöld, mord, 22äktenskapsbrott, girighet, ondska, svek, lösaktighet, avund, hädelse, högmod och dårskap. 23Allt detta onda kommer inifrån och gör människan oren.” Markus 7:18-23

  Vi blir inte frälsta genom laggärningar inte heller genom att äta en speciell sorts mat. Låt oss i stället ta vara på vad Guds ord säger om nådesfrälsningen.

  16Men eftersom vi vet att människan inte förklaras rättfärdig genom laggärningar utan genom tro på Jesus Kristus, så har också vi satt vår tro till Kristus Jesus, för att vi skall stå som rättfärdiga genom tro på Kristus och inte genom laggärningar. Ty genom laggärningar blir ingen människa rättfärdig. Galaterbrevet 2:16

  En del i det Gamla Testamentet sammanfaller med Jesu och apostlarnas förkunnelse i Nya Testamentet. Vi blir inte utan lag. Den som älskar sin nästa har uppfyllt lagen, sa Jesus. De tio budorden som du nämner handlar ytterst om att älska Gud och älska sin nästa. Gud lägger kärlekens lag i våra hjärtan genom den helige Ande. Den helige Ande ger oss kraft att leva ett liv för Gud.

  17Ty Guds rike består inte i mat och dryck utan i rättfärdighet och frid och glädje i den helige Ande. 18Den som tjänar Kristus på det sättet behagar Gud och håller provet inför människor. 19Låt oss därför sträva efter det som tjänar friden och den ömsesidiga uppbyggelsen. 20Riv inte ner Guds verk för matens skull. Romarbrevet 14:17-20

  8Ty av nåden är ni frälsta genom tron, inte av er själva, Guds gåva är det, 9inte på grund av gärningar, för att ingen skall berömma sig. 10Ty hans verk är vi, skapade i Kristus Jesus till goda gärningar, som Gud har förberett, så att vi skall vandra i dem. Efesierbrevet 2:8-10

  Allt som säljs i köttstånden kan ni äta utan att undersöka det för ert samvetes skull – jorden är Herrens med allt den rymmer. 1 Korinthierbrevet 10:25

  4Ty allt som Gud har skapat är gott, och inget är förkastligt när det tas emot med tacksägelse. 5Det helgas genom Guds ord och bön. 1 Timotheosbrevet 4:4

  Paulus säger:
  15För de rena är allting rent, men för de orena, för dem som inte tror, är ingenting rent, utan hos dem är både förstånd och samvete orenade. Titusbrevet 1:15

  Du skriver:
  Jesus fastade

  Jag svarar:
  Det är helt klart att vi kristna fastar. Vi fastar t.o.m. mer än vad muslimer gör. Vi fastar 40 dagar innan jul och 50 dagar innan påsk. Vi fastar också varje onsdag och fredag. Eftersom Jesus korsfästes på en fredag. Enligt gammal tradition är också onsdagen fastedag, eftersom Jesus då förråddes av Judas Iskariot.

  Du skriver:
  Jesus bad genom att böja sig mot jorden

  Jag svarar:
  Man kan be på olika sätt.
  Vi skall stänga vår kammares dörr och be i vår ensamhet. (Matt. 6:6)
  Vi skall också samlas för gemensam bön. Jesus har sagt att när två eller tre samlas i hans namn, där är han mitt ibland oss.
  Vi kan ha förbönsgudstjänster i kyrkan och vi kan samlas och be i hemmen. Vi kan be med handpåläggning. När vi ber för sjuka kan vi i smörja dem med olja enligt Jakobsbrevet 5:13. Jesus undervisade också om bön och fasta.

  Du skriver:
  Jesus hälsade med ”fredshälsningen

  Jag svarar:
  Ja, vi kristna från MELLANÖSTERN hälsar såklart på samma sätt som Jesus gjorde, vilket muslimer har tagit efter. Det är vanligt att hälsa så inom mellanöstern, vilket började med de kristna och hälsningsfrasen används än idag i mellanöstern, så jag tror knappast att någon kristen serb eller muslimsk bosnier skulle hälsa på detta sätt. Denna hälsningsfras är vanlig bland folket i MELLANÖSTERN – oavsett religion (kristen, muslim, jude, mandae) och muslimerna är absolut inte mer kända för det.

  Du skriver:
  Muslimer tvagar sig (tvättar wotho) inför bönen

  Jag svarar:
  Varifrån har du fått att de kristna inte tvättar sig alls? Bibeln talar om att låta sig tvättas ren från sina synder genom Jesu blod. När vi ber skall vi bekänna våra synder och vi skall tala om precis hur vi har det. Då förlåter Herren oss våra synder och renar oss från all orättfärdighet. Jesu blod renar från all synd. (1 Joh. 1:7-9) En bön kan se på olika sätt. Gud ser till HJÄRTAT och inte vem som är renast eller smutsigast.

  Bönen är inom kristendomen dialogen mellan den troende och Gud. Bönen kan ske på flera olika sätt, fast sker dock nästan alltid ”i Jesu namn”, det vill säga att den som ber åberopar sig på Jesus, enligt kristen tro Guds son och den utlovade Kristus/Messias. En vanlig modell för kristen bön är Herrens bön (Vår Fader) som tillsammans med Jesusbönen används i nästan alla samfund.

  Den kristna bönen är först och främst inte begär och krav på Gud, utan hjärtats samtal med Gud. Den som ber befinner sig inför Gud och får tala med honom, vilket kan ske både med och utan ord. En kristen kan tala med Gud om allt och be allt som hjärtat önskar, till exempel om förlåtelse eller hjälp i svåra situationer. Den kanske viktigaste delen av bönen är att visa tacksamhet inför Gud. Vissa böner kan emellertid sakna individualistiskt perspektiv och tros ske i gemenskap med alla kristna i himlen och på jorden. Även den enskilda andakten är en form av bön, tillsammans med kyrkan. Därför är också förbönen central, det vill säga att man ber för andra. Förböner är vanliga inom de flesta Kristna kyrkor och samfund.

  Viktiga inslag i enskild bön är meditation (vila inför Gud) och anfäktelse (konfrontation med Gud). Det är vanligt att bönen har sin utgångspunkt i bibelläsning eller i en bönbok, till exempel Psaltaren, tidegärden (särskilt praktiserad i kloster och bland präster), Den svenska psalmboken eller Oremus. Bönen betraktas då inte som den enskildes prestation; hjärtats samtal med Gud utgår från Guds tilltal. Bibeltexten som läses, läses ”i bön” eller ”som bön”. De tankar, behov med mera som texten väcker hos den enskilde blir hennes samtal med Gud. Denna bibelmeditation är den vanligaste böneformen för enskilda i den lutherska och anglikanska traditionen.

  Den kristna gudstjänsten i högmässans form har karaktär av bön, där förståelsen är att församlingen befinner sig inför Gud.

  Du skriver: Alkohol är förbjudet för muslimer, liksom för kristna, vilket tydligt förklaras i Bibeln

  Jag svarar: Det är väl självklart att alkohol är förbjudet för de kristna. Bibeln förbjuder alkohol. Vare sig det följs eller inte följs hos vissa kristna beror på själva person, inte Bibeln. Påstå inte att muslimer inte alls dricker alkohol. Jag har själv haft två turkiska kompisar vars pappor haft alkoholmissbruk. Det konstiga skulle vara att alkohol överhuvudtaget skulle vara tillåtet inom någon religion.

  Jag tror att du får den där västerländska bilden av en kristen som får dricka och ha pojkvänner m.m. Men det här är den typiska bilden muslimer får utav de kristna eftersom de tittar på media och ser att t.ex. i Frankrike och Italien som är kristna länder, där får man dricka vin m.m. T.ex. Marocko som en gång tillhörde Frankrike ser på västerländska filmer och får bilden av att det här är kristen kultur, man dricker vin o.s.v. De ser på västerländska filmer och kopplar allt detta till kristendomen. Men det är en fel bild man får utav religionen. Säkert finns det människor i Frankrike som är emot alkohol men det syns inte. Samma syn hade min muslimska kompis mamma på de kristna ”Kristna får göra vad de vill”. Men min kompis försökte förklara till sin mamma att vi lever som de gör, alltså inga pojkvänner, alkohol m.m.

  Du skriver: Jesus samt alla andra profeter var omskurna – vilket är ett påbud inom Islam.

  Jag svarar:
  Att Jesus blev omskärd, beror på att han föddes som jude, men runt 30 års ålder döptes han av döparen Johannes och blev kristen.

  Omskärelse är endast obligatoriskt för Islam, det är ej obligatoriskt i kristendomen. Det sker också kvinnliga omskärelser i Islam, men det står ej i Koranen, det är bara en gammal tradition. Vad har du att säga om detta då?
  Omskärelse skedde i Kristendomen också, men det har tagits bort vid någon tidpunkt. Omskärelse praktiseras inte längre. Enligt mig så är omskärelse (Kvinnlig och manlig) fel. Detta är ett val som mannen eller kvinnan ska få välja själv. Det är alltid så att man gör det när barnet är litet. Varför skulle föräldrarna bestämma för något så viktigt? Man kan känna sig stympad för såna saker. Vad skulle du tycka ifall dina föräldrar skulle göra det valet för dig?

  På flera ställen i Bibeln skriver Paulus att man var lika mycket värd vare sig man var omskuren eller icke, alla kunde följa den lära de predikade. På ett par ställen uppmuntrar han även att inte omskära sig. Det var ett sätt att få folket som läste hans brev skulle förstå att inte alla de bud som man fått av Mose gällde fullt ut längre, utan att man först och främst skulle följa det Kristus Jesus sagt.
  I NYA Testamentet finns följaktligen, mig veterligt, icke något som uppmuntrar omskärelse.

  Du skriver: Den muslimska kvinnan bär huvudbonad, vilket även den kristna kvinnan uppmanas att göra

  Jag svarar:
  Om slöjan kan man läsa i gamla testamentet där Aposteln Paulus skriver till en kristen församling i Korint då han uppmanar kvinnor att ha något över huvudet då de profeterar eller ber.

  Men om en kvinna ber eller profeterar utan något på huvudet, så vanärar hon sitt huvud. Det är som att ha håret avrakat. Ty om en kvinna inte har något på huvudet, bör hon också låta klippa av sitt hår. Men är det en skam för en kvinna att låta klippa håret eller raka av det, så bör hon ha något på huvudet. (1 Kor 11:5-6 Folkbibeln)”

  Den syrisk Ortodoxa kyrkan håller sig fortfarande till den gamla seden och bär något över huvudet under Gudstjänsten. Läser man vidare så skriver Paulus att huvudbonaden är en gammal sed, vilken genomsyrade samhället som den tidigare kyrkan växte i.

  Men om någon har lust att strida om detta, så skall han veta att vi inte har en sådan SED, inte heller någon av Guds församlingar. (1 Kor 11:16 Folkbibeln)

  Då Paulus skriver i korintbreven till församlingen och uppmanar kvinnorna att ha slöja så handlade det om vilka problem församlingen hade. Paulus grundade församlingen i korint där Judinnor och greker samlades och för judinnorna var det redan en självklarhet att bära slöja, medans det inte var det för grekerna. Så det framgår att det fanns en hel del skilda åsikter i församlingen så på så sätt är vi nästan övertygadr om att Paulus skrev detta för att hålla ihop en splittrad församling.

  Vi vill vidare skriva om en viktig punkt, nämligen hur vi idag ska förhålla oss till Apostel Paulus text. Först och främst ska man inte glömma den djupare anledningen bakom huvudbonaden och slöjan. Apostel Paulus föreskrev huvudbonad för kvinnan, delvis med hänsyn till den kulturella kontexten, men framför allt för att hon inte skulle identifieras med ogudaktiga och lösaktiga antydningar. Huvudbonaden och slöjan identifierades alltså med en viss livsstil, nämligen en respekterad Kristen livsstil som alltid strävar mot god moral och etik. Kristentro handlar först och främst om en levande relation med Gud vilket ger oss en fullständig glädje: För de rena är allting rent! En slöja eller huvudbonad gör dig inte ren invändigt. Utan din kärlek, relation och gemenskap till Herren Jesus Kristus gör dig ren.

  Du skriver:
  Vi kan fråga oss: När Jesus återkommer – vilket både kristna och muslimer väntar på – hos vilket folk kommer han att känna sig mest hemma? Hos kristna eller muslimer?

  Jag svarar:
  Nej, Jesus kommer inte känna sig hemma hos muslimerna. Jesus ville att man ska sprida läran om KRISTENDOMEN och varnade oss för falska profeter. 500 år senare kommer en falsk profet som nekar att Jesus är Guds son som dog för våra synder. Om muslimer tror att muhammad är den största profeten varför återkommer inte han själv? Han är ju död och begraven, så varför skulle han vara den största profeten nu när du tror på att bara Jesus återkommer? Kan du svara: ÄR JESUS EVIG?

  • #14 av MammaMarie på 14 juni, 2010 - 00:05

   För det första så undrar jag varför ni använder er utav HELA Bibeln om ni avfärdar hälften utav den?

   Intressant att du inte hämtar NÅGRA egna argument utan bara kopierar HELA inlägg hos andra. http://www.brobyggarna.org/249.gris.mat.html, men tydligt är att du anser allt vara korrekt:

   Det står ju klart och tydligt att GUD sagt att man inte får äta griskött och blod. Om du tror att det man stoppar i munnen inte påverkar dig, fysiskt eller mentalt, så är du ute och cyklar. ALLT man äter påverkar HELA kroppen, det har man länge vetat men senare forskning har visat att mycket kan också påverka mentalt.

   Det är Gud som skapat oss och vill vårt bästa, därför varnar han oss för ”det onda – i det han har skapat”, som det står i Koranen. Förbjuden mat är inte bara dåligt för kroppen, utan även för själen. VI vet inte varför vissa saker inte är bra för oss att äta, bara att Gud säger åt oss att vi inte ska äta det. Sen är det upp till oss att kanske, genom vetenskapen, ta reda på vad som är så dåligt med just griskött (och asätare o annan mat o dryck vi inte får förtära).

   Av det du nämner så kan det endast tolkas som om man får och kan göra exakt vad som helst – särskilt som du säger att man inte blir frälsta genom laggärningar… så det är inte viktigt för en kristen att följa lagar och regler?

   Goda gärningar är inte värt något, för ingen ska kunna berömma sig själv? Jag ska inte hjälpa en behövande – då risken att jag berömmer mig själv är stor? Enligt din ( o kanske Bibelns) argumentation så gör jag bättre i att INTE hjälpa en behövande……?

   Att du hänvisar till Paulus! En falsk ”apostel” som var sänd för att dela kristendomen och förstöra Jesus budskap, det finner jag helt fantastiskt: Det fariseiska partiet i Galatien sökte bestrida Paulus hans apostoliska värdighet och menade, att han inte fått omedelbar upplysning av Kristus och att det var en stor olikhet mellan hans och de andra apostlarnas lära, vilka alla hade yrkat omskärelse och den mosaiska lagens efterlevnad såsom nödvändiga till rättfärdiggörelse inför Gud. Det var för att bemöta dessa läror, som Paulus skrev detta brev.

   Paulus argumentation beskrivs ofta som nyckfull och svår att förstå. Detta noteras redan i det andra Petrusbrevet och har alltså diskuterats ända sedan Paulus egen tid. Paulus ansåg att lagen hade mist sin betydelse som frälsningsväg och att det inte fanns någon orsak för kristna att följa den då det gällde till exempel heliga dagar och månader, och annat som hör ihop med det rituella. Paulus betonade att det är tron som gör människor rättfärdiga, inte att de följer lagen…. Hela brevet är alltså från Paulus själv – inte order ifrån Gud eller Jesus.Varför ska vi då följa hans ord?

   Han använde sig av hot, svartmålade sina motståndare och betonade starkt sin egen auktoritet. Han var noga att upphöja sig själv. Han sa till ex att de som tänker annorlunda skall förbannas. Han kunde också förlöjliga andra, till exempel kritiserade han judarnas omskärelse och sade att han hoppades att deras knivar slinter när de gör det. Låter det som en efterföljare till Jesus? Vars syfte är att propagera för Jesus budskap? Knappast.

   ”Ömsesidiga uppbyggelsen” som står i Romarbrevet 14:19… vad innebär det? Är det till människor Jesus vänder sig till… eller vad är det för varelser? Att följa lagar, göra goda gärningar, omskärelsen=tecknet på vårt förbund till Gud (enl Moseboken), vad vi stoppar in i våra kroppar…. INGET är viktigt. Vad är av betydelse då? Människor är levande varelser som, om inga lagar gäller – inget är heligt, har benägenheten att fullständigt flippa ur. Ritualer kan tyckas tomma, men det är sådant som håller människan på rätt väg. Det är därför vi ofta har morgonrutiner, dagsrutiner, kvällsrutiner… osv.

   ”Det är väl självklart att alkohol är förbjudet för de kristna. Bibeln förbjuder alkohol.”, säger du.

   Jag blir förvånad när du pratar om att man inte får dricka alkohol inom kristendomen! En viktig del inom kristenheten är ju nattvarden – då dricks ju vin både av vuxna och barn. Vad betyder det då? Det är ju till och med genom denna ritual man tar emot frälsningen genom Kristi kropp och blod… nånting dito. Så ditt argument faller ganska snart.

   Du visar ännu att du inte känner till skillnaden på kultur och religion.
   Att kristna eller muslimer super sig fulla har väl inget med religion att göra?!?! Förstår du inte det? Det man gör för att behaga Gud kan man säga har med religion att göra. När en person (muslim/kristen/ buddist) super sig full eller gör sedeslösa saker, så gör dom det ju INTE för att behaga Gud! Då handlar det alltså inte om religion längre – förstår du inte det? Det handlar då om kultur, seder och bruk eller bara rent fördärv. Inget annat. När jag ser en full kristen så skyller inte jag på kristendomen. För kristendomen säger inte att man ska supa sig full. Däremot har det ju blivit så att i kyrkan delas vin (alkohol) ut till församlingens medlemmar – vilket går emot vad Gud säger i Bibeln.

   Jesus hälsade med ”fredshälsningen:

   Ja, vi kristna från MELLANÖSTERN hälsar såklart på samma sätt som Jesus gjorde, säger du. Finns kristendomen endast i mellanöstern? Nej, den är spridd över hela världen. Och över hela världen är det MUSLIMER som är världskända för sin fredshälsning – ”Salamon aleykum!”….

   ”Varifrån har du fått att de kristna inte tvättar sig alls? ”Och så börjar du prata om någon slags spirituell tvagning!!! Det var inte en sådan tvagning som Bibeln talar om. Den tvagningen är till i första hand för att förbereda sig inför bönen. Det är inte det yttre som är viktigt, men när man gör något fysiskt – som att tvaga sig själv ren utanpå innan bönen – ska man tänka ”Är mitt syfte rent? Är mitt hjärta rent? Är mina kläder rena (är de stulna, finns blod på dom eller annat orent)? ….osv.

   Islam är inte bara spirituell religion. Den är spirituell OCH materiell. Eftersom världen vi lever i är materiell – vi lever inte bara andliga liv. Utan även materiella sådana. Islam är enda religionen som erbjuder människan guidening inom båda sfärerna.

   ”Att Jesus blev omskärd, beror på att han föddes som jude, men runt 30 års ålder döptes han av döparen Johannes och blev kristen.”

   Vem har sagt att han var jude? Vem var den första juden? Var Adam jude? Ordet kristen fanns inte ens på Jesus tid, så hur kunde han då bli kristen? Jesus kan inte varit kristen då det är HAN som är kristus. Ordet ”kristen” anspelar på ”de som följer Kristus” – han kunde väl inte vara sin egen anhängare?

   Tyvärr orkar jag inte argumentera längre på din kommentar men när det gäller :

   Nej, Jesus kommer inte känna sig hemma hos muslimerna. Jesus ville att man ska sprida läran om KRISTENDOMEN och varnade oss för falska profeter…. så kommer jag svara dig senare. Klockan är sen just nu :)!

 8. #15 av Anders Branderud på 9 augusti, 2010 - 21:04

  Den historiska människan hette Ribi Yehoshua . Han föddes i Betlehem av Miriam och Yoseiph (försvenskat till Josef) 7 år f.v.t. Han blev dödad av romarna 30 år v.t. Han växte upp i Nasaret. Han undervisade i Israel, inklusive i fariséeiska ”synagogor”.

  Hans namn redigerades av hellenister till ”Jesus”.

  Ribi Yehoshuas ursprungliga undervisning var i enlighet med Torah och den förvrängdes sedan av hellenister. Den förvrängda undervisningen finns nu att läsa i ”Matteusevangeliet”. Ribi Yehoshuas efterföljare hette Netzarim. Både Ribi Yehoshua och hans efterföljare Netzarim gjorde sitt bästa att praktisera direktiven i ”Moseböckerna” till det bästa av sin förmåga. Deras undervisning finns att läsa på hemsidan http://www.netzarim.co.il [sidan innehåller också bevis för alla dessa påståenden]

  Ribi Yehoshua – Messias – från Nasaret kallades Ribi även av sina motståndare. Den titeln implicerar att Ribi Yehoshua hade rabbinsk ordination från Raban ”Gamlieil”, en prominent judisk ledare. Endast fariséer fick denna rabbinska ordination.

  Det implicerar vidare att hans undervisning var helt i enlighet med ”Moseböckerna”.

  Om du vill följa den historiska profeten Ribi Yehoshua, så rekommenderar jag dig att studera ovanstående Netzarim-hemsida. Det är nödvändigt att studera den hemsidan för er muslimer som vill följa den historiska Ribi Yehoshua, istället för den förfalskade bilden ”Jesus”, vilken inte är en profet enligt Torah (Devarim (”5:e mosebok”) 13:1-6. Det står nämligen i ”5:e Mosebok” 13:1-6 att den som undervisar i strid mot ”Moseböckerna” är en falsk profet.

  Anders Branderud

 9. #16 av KC på 18 november, 2010 - 18:32

  Angående hälsningfrasen ”Frid vare med er” så behöver man inte vara speciellt intellektuelt kapabel för att förstå att då Jesus och hans budskap spreds 600 år innan Mohammed ens var påtänkt hos sina föräldrar, så säger det sig självt att islam tagit detta från Kristtendomen. Sedan har du verkligen inte förstått Bibeln, och skall således inte uttala dig om något du inte behärskar. Bibeln är uppdelad i två delar, ja, men det är Nya testamentet vi kristna tror på. Gamla Testamentet är viktigt då det skrivs om Jesus nalkande och beskriver vår historia. Hursomhelst är det Nya testamentet som är det grundläggande för oss kristna för det är i och med Herren Jesus som vi blivit återfödda och fått evigt liv. Allt som var innan är inte essentiellt. Sedan kan man faktiskt fråga sig hur du kan följa en religion där bland det viktigaste finns i att inte äta ett visst slags kött, eller att straffa tjuvar genom att kapa av dem händerna för att sedan inte ta till sig judar eller kristna till vänner då dessa anses vara ”kafar”? Jag som förstår arabiska förstår mer av islam och dess sanna budskap än vad många muslimer gör som blint tror på det de hört utan att ens förstå det de läser. Jämför ert budskap med det Jesus kom med som bestod av kärlek, respekt och medmänsklighet! Var i Bibeln står det att man ska ta ut sin hämnd på andra såsom det gör i er koran? Vi människor skall inte döma. Det är Guds uppgift, vilket ni tydligen inte har fått med i er religion.

  Jag anser att man måste respektera andras religioner, för att det är ett känsligt ämne, men samtidigt ska man inte få för sig att man kan mer än man egentligen kan genom att slänga ur sig en massa argument som varken är genomtänkta eller välgrundade. Sedan innan du svarar, vilken jag förmodar att du kommer att göra, så ska du veta att jag studerat både kristendomen, judendomen och islam grundligt och vet vad jag grundar mina argument på.

  /KC

 10. #18 av Rasul på 18 november, 2010 - 23:18

  @KC

  ”islam tagit detta från Kristtendomen”

  Kristendom är påhittad Isa(Jesus)(as)kom inte med ny religion han kom med ny bok…

  Tro inte att jag har kommit för att upphäva lagen eller profeterna. Jag har inte kommit för att upphäva utan för att uppfylla. (Matt 5:17)

  och glöm inte att det finns 6 olika Bibel som är skrivna av 6 olika personer och det står olika saker i dessa Böcker och dessa Böcker har ändrats så mycket att dem borde kallas för anteckningsbok jag vill inte vara respektlös men så är de bara att Bibeln har ändras flera gånger…

  ”Var i Bibeln står det att man ska ta ut sin hämnd på andra såsom det gör i er koran?”

  och var i Koranen står det?

  ”Vi människor skall inte döma. Det är Guds uppgift, vilket ni tydligen inte har fått med i er religion”

  Gamla Testamentet(21.21)
  And all the men of his city shall stone him with stones,so that he die.So shalt thou put evil away from among you,and all Israel shall hear and fear.

  ”dessa anses vara ”kafar”?”

  LOL Kafir ska det vara

  innebär inom islam en otrogen (Kristna och Judar anses inte vara Kafir)

  ”Jag som förstår arabiska förstår mer av islam och dess sanna budskap än vad många muslimer gör”

  ja du kan verkligen Arabiska ”kafar” lol

  • #19 av MammaMarie på 19 november, 2010 - 10:40

   Rasul: Det är ofta man får kommentarer ifrån folk som minsann ”kan” och har ”studerat” islam, det är lika roande varje gång att höra vad de kan och vet. För inget utav det som de nämner går ihop med islam. Å andra sidan så finns det muslimer som ”lever efter islam” på ett sätt som inte heller stämmer med islams budskap (ex. wahabis)….

 11. #20 av Rasul på 19 november, 2010 - 11:56

  så sant 🙂

 12. #21 av KC på 19 november, 2010 - 14:21

  Rasul, den som lärde dig argumentera borde gå ta sig en funderare för att du är tydligen inkapabel till att ens genomföra ett försök till en argumentation.

  Kristendomen påhittad? Sex böcker? De kallas evangelier. DU borde verkligen ta och läsa på innan du yttrar dig, för du framstår inte som speciellt smart när du slänger ut dig nonsens.

  Jag har bara en sak att säga er egentligen. I Bibeln, Uppenbarelseboken, står det kart och tydligt att en falsk profet kommer och att hans budskap kommer att förvirra många och göra att de faller i synd. Han kommer from Satan. Denna falska profet ÄR mohammed. Du kan LOL:a mig så mycket som du vill, för det visar som sagt på din utmärkta argumentationsteknik.

  Och för att verkligen visa på din inteligensnivå, vill jag bara påpeka att du tydligen har missat något som heter DIALEKTER! Kafir sägs i en del av den arabiska världen och KAFAR i en annan. Det är samma ord, men uttalas olika. Rasul? Gissar på att du är muslim från Pakistan eller liknande som tror dig ha förstått koranen utan att egentligen förstått något.

  Jag kommer inte att svara på någon av er igen, för att det är tydligt att ni inte ens tar sanningen på allvar. Öppna era ögon så kommer ni att se vilken religion det är som är fridens religion och inte den alla terrorister (inte endast wahabister) refererar till när de tar livet av oskyldiga för att nå målet, paradiset (som tydligen består av att få 40 oskulder, verkligen värt att kämpa för sex så mycket?).

  Jag VET att kristendomen är den sanna religionen. Jag VET att hur mycket ni än tror på er blaska så kommer ni att få se vad Jesus Kristus har gjort för er. Jag VET att ni blir förbannade när ni läser detta och att det brinner inom er. Det är djävulen som inte vill att ni ska se sanningen. Jag VET att ni har en chans att gå rätt väg i livet och jag vet även att det är upp till er att bestämma att göra så eller inte. Mer kan varken jag eller någon annan göra. Öppna bara ögonen och var inte så trångsynt. Jag ska be för er och tänker inte ens kolla på den här sidan igen. Jag har sagt mitt och hoppas att ni tar till er av det jag sagt. LÄS Bibeln. JÄMFÖR med koranen, så kommer ni att förstå.

  Peace.

  • #22 av MammaMarie på 19 november, 2010 - 16:41

   Vem skrev bibeln? Vågar du titta?!

   http://video.google.com/videoplay?docid=2061773048178434620#

   Då jag märker att din diskussionsnivå inte är särskilt hög så undviker jag att svara på alla dina argument. Däremot kan jag säga att om du vill följa Jesus och du säger att (eran) Gud sprider kärleksbudskap (till skillnad ifrån vår då?) så verkar du inte tagit till dig mycket utav det budskapet – du låter oerhört full av hat.

 13. #23 av Rasul på 19 november, 2010 - 19:34

  @KC

  så okunnig du är asså…och ljuga är inte bra!

  Kafir är den allmänna benämningen det har inget med dialekt att göra.

  (plural kuffar)

  Kafar är Namn eller Efternamn: Abdul-Kafar, Mehmet Kafar,Halil Kafar…
  Turkiska Namn:Kerem Kafar,Emrah Kafar,Fikret Kafar…
  http://www.facebook.com/family/Kafar/1

  ”Jag VET att kristendomen är den sanna religionen.”

  om det var så att Kristendomen var den sanna religionen så skulle det vara mycket lätt för dig att bevisa detta

  ”Jag kommer inte att svara på någon av er igen,”

  du gör rätt för annars skämmer du ut dig mer…

 14. #24 av metusalem på 22 oktober, 2012 - 18:22

  En omfattande och intressant korrespondens om muslimers attityd till Jesus Kristus. Mamma Marie är onekligen mycket öppen med sina kommentarer. Dessutom huvudsakligen positiv. Eftersom Judisk tro, Kristendom och Islam har så mycket av gemensamma rötter är det tragiskt med den ovänskap som vi dagligen matas med.

  Personligen tycker jag att damerna inom muslim ofta hanteras som lite lägre stående. Kvinnans undanskymda plats i moskén är ett exempel, liksom den heltäckande klädseln i delar av den muslimska världen. Men nog finns även i den Kristna traditionen yttringar som inte är hedervärda.
  Emellertid tycker jag MammaMarie är värd respekt för att hon utan skygglappar diskuterar relationer på det religiösa fältet.

  • #25 av Marie på 22 oktober, 2012 - 21:45

   metusalem:
   Jag bedriver en blogg i islamisk anda, dvs allas åsikter får komma fram. Sen är det ju så att jag tycker att de mest intressanta diskussionerna har man med de som inte har precis samma åsikter som en själv.

   När det gäller kvinnan i Islam, så är det inte det yttre du ska se, man måste se lite djupare än så. Visst, du kanske tycker att kvinnor har en undanskymd plats i moskéer och i vissa fall är det ju så också. Men kvinnor är lika välkomna dit som män – även om de i vissa moskéer har alldeles för litet utrymme till sitt förfogande, vilket jag har irriterat mig på många gånger. Men så är det inte i alla, särskilt i de stora moskéerna. Till skillnad från i synagogor, där kvinnor inte alls är välkomna in, vilket dock aldrig dras upp i media som något kvinnoförtryck. På samma sätt täcker judiska kvinnor håret och sin kropp. Men om detta skrives inget heller… hur kan det vara så, tror du?

   För att få ett annat perspektiv på saken kan du läsa nedan inlägg:
   https://mammamaries.wordpress.com/2011/08/14/varfor-maste-muslimska-kvinnor-bara-sloja/

   Och en ickemuslimsk kvinna delar sin erfarenhet utav att bära hijab:
   http://kathychin.com/archives/writing/unveiling_oppre.php
   🙂

 15. #26 av savaism på 3 november, 2012 - 15:34

  Reblogged this on Savaism.

 16. #27 av savaism på 3 november, 2012 - 15:34

  Rebloggade det här inlägget om det går bra!

 17. #29 av ... på 4 november, 2012 - 20:45

  Brukar nästan aldrig kommentera men jag måste bara tusen tack Marie!
  För att du tar dig tid, för att du orkar, för att du kämpar och för att du gör så många stolta över att ha dig som muslim.

  Det är få som orkar påvisa, förklara och argumentera med den glans du gör. Återigen tusen tack, det är ett nöje att läsa dina inlägg och man lär sig så mycket, även som muslim. Fortsätt så snälla du…

 1. Jesus och Islam | Bahlool

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: