Könsbyte och Islam

För några år sedan hörde jag, till min förvåning måste jag erkänna, att byte av kön är tillåtet i Islam. Ja, inte alla anser detta riktigt, men de flesta gör det verkar det som. Man skiljer på homosexualitet och transsexualitet. Tänkte jag skulle ta upp det, lite lätt, här nedan. Det finns mycket mer information att hämta, så detta är bara en kort sammanfattning.

I islam delas könen upp i 4 grupper: man, kvinna, khunsa (hermafrodit) och mukhannis/mukhannas. Mukhannis är biologiska män som uppträder som kvinnor, och helst vill ha det könet. Mukhannas är biologiska män, som vill uppträda som kvinnor, men inte är intresserade utav byte av kön. Profeten hade flera Mukhannis i sin närhet och som stred på hans sida.

Enligt SUNNI:

Al Azhar, den högsta sunniislamska myndigheten i Egypten, har möjliggjort transsexualitet under vissa villkor:

”En man kan genomgå en operation för att bli en kvinna och en kvinna kan göra det omvända, om en läkare bedömer att insatser behövs för att få fram tecken på kvinnlighet eller manlighet som är närvarande men dolda” , uppger en ny fatwa.”

Cairo (AFP) from the Jordan Times, November 12, 1995.

Motivering:

Usama ibn Sharik berättar: ”En beduin kom till profeten och sade,” O, Guds sändebud, kan du bota? Och han sa: ”Ja, för Gud sände inte en sjukdom utan att skicka ett botemedel för det…” Denna hadith berättas av Ahmad ibn Hanbal.

Det finns en annan version: ”Några beduiner frågade, ‘O, Guds sändebud, kan du bota?”. Och han sa. ”Ja. Guds tjänare kan bota sig själva, för Gud gav aldrig en sjukdom utan att ge ett botemedel eller ett läkemedel för det, med undantag för en sjukdom. ” De frågade, ”O, Guds profet, vilken sjukdom är det?” Han sa, ”ålderdom.” Denna version är berättad av Ibn Maja abu Da’ud, at-Tirmidhi och andra. (Muntaqi l-Akhbar wa Sharhan nayl al-Awtar, v. 8, s. 200, och Fath al-Bari bi Sharh Sahih al-Bukhari, al-cAsqalani (29), v. 9, s. 273, i kapitel om de som imiterar kvinnor).

Sammanfattning:

Det är tillåtet att utföra operationen för att avslöja vad som doldes av det manliga eller kvinnliga organet. Då är det obligatoriskt att göra det på grund av att det måste betraktas som en behandling, när en pålitlig läkare rekommenderar det. Det är dock inte tillåtet att göra det vid blotta önskan att byta kön från kvinna till man, eller vice versa.

Enligt SHIA:

Idag intar den islamiska republiken Iran (vid sidan om Thailand) den osannolika rollen som global ledare inom könsbyten. Läs om Molkaras möte med Ayatollah Khomeini. Landet till och med hjälper, delvis, till att bekosta denna operation.

1975 arbetade Molkara med iransk tv under sitt dåvarande manliga namn Fereydoon. Han skrev då det första av flera brev till Ayatollah khomeini, då i exil i Irak i opposition mot shahen.

”Jag sa att jag alltid haft en känsla av att jag var en kvinna, säger hon. ”Jag skrev att min mor hade berättat för mig att vid två års ålder hade hon hittat mig framför spegeln, sätta krita på mitt ansikte på samma sätt en kvinna sätter på sig sitt smink. Han skrev tillbaka och sa att jag bör följa den islamiska skyldigheter att vara en kvinna. ”

Sayyid Fadlullah

Om vi inte har rättsliga bevis som avaktiverar tillståndet att byta kön, är det i princip tillåtet att – med hjälp utav kirurgi – byta kön.

När det kommer till orsaken bakom tillåtelsen av denna operation, är det så att om vi inte har några bevis för förbud och om tveksamhet råder om något är tillåtet eller inte, anses det vara tillåtet – av princip.Det är värt att nämna att jag inte är den enda som fattar ett sådant beslut, även Imam Khoui i sin bok ”Mounyat El Sail” (Önskan hos den som frågar) har godkänt könsbytet. ”

Ayatollah al-Khamenei

”One of the leading Iranian Shii scholars, Ayatollah al Khaminai (Al Khaminai 1999, v. 2, 73) gave permisison for sex change operations for khunthas and for males who emotionally and sexually incline toward female behavior or appearance, with an obscure reservation that ”prohibited acts should be avoided in the process”. (Disability in Islamic law / by Vardit Rispler-Chaim. Publication info: Dordrecht, The Netherlands : Springer, c2007. p. 74)

 1. #1 av pinglan på 27 maj, 2010 - 10:40

  hm. Detta kräver mer efterforskningar från min sida… Intressant!

  • #2 av MammaMarie på 27 maj, 2010 - 12:32

   Jag förstår det, själv fick jag dåndimpen när jag hörde det.

 2. #3 av Nabil på 2 augusti, 2010 - 10:08

  Wow.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: