Att känna Gud – 19

https://i2.wp.com/www.turban.se/wp-content/uploads/2010/03/den-allsmaktige-den-naderike-varldarnas-herre-rader-over-domedagen.jpg

Är våra sinnens förmåga realistisk och objektiv?

Felbarheten hos det taktila sinnet (dvs känseln) bevisas lätt genom ett simpelt experiment:

Tag 3 stora kannor, fyll den första med hett vatten, den andra med rumstempererat vatten och den tredje med iskallt vatten.

Placera ena handen i det varma och den andra i det mycket kalla vattnet. Håll kvar dem där en liten stund. Ta därefter upp båda händerna tillsammans och doppa dem båda samtidigt i den andra kannan med rumstempererat vatten.

Till din förvåning får du motstridiga känslor på en och samma gång. Den hand som tas ur från det varma vattnet informerar din hjärna om att det rumstempererade vattnet är kallt. Den andra som varit i det kalla vattnet informerar att den andra kannan innehåller vatten med en och samma temperatur; varken mycket hett eller mycket kallt.

Även logiken strider mot den information som händerna signalerar till din hjärna. Vattnet i en kanna kan bara ha EN temperatur. Omdömet från händerna är beroende av deras tidigare situation. Ditt sinne motsäger sig dem och säger något helt annat.

Således måste intellektet utöva kontroll vid bedömningen av de utslag som sinnena producerar. Vilja andra riktlinjer finns det?

De 5 sinnena har alltså ingen realistisk och objektiv uppskattningsförmåga, hur praktiskt användbara de än må vara. Personer som enbart förlitar sig på sinnena för erhållandet av kunskap, kommer aldrig lyckas lösa existensens gåta eller mysterier bakom skapelsen.

Camille Flammarion skriver i boken ”Secrets of Death”:

”Människan passerar sitt liv i okunnighet och ignorans, oc inser inte att människans fysiska sammansättning inte kan leda en person till verkligheterna och att de fem sinnena vilseleder henne på varje punkt. De enda verktyg som kan leda människor till verkligheterna är förnuft, reflektion och precision.”

Modern vetenskap och bevisföring ger oss vissa bevis på att det existerar sådana materia som molekyler, atomer och krafter vilka är osynliga och förnimbara för något av de 5 sinnena. Denna bekräftelse öppnar upp en helt ny värld runt omkring oss, där möjligheten finns att mycket annat existerar som är obegripligt för våra sinnen.

Vi kan inte förneka existensen av saker vi inte kan förnimma. För sinnenas bristande uppfattning om deras existens är inget vetenskapligt bevis för att de inte existerar. Våra yttre sinnen har inte kraften att uppfatta allt som existerar; för i verkligheten lurar de oss ibland och visar oss det motsatta till vad som är sant.

Vi får inte inbilla oss att all sanning om existens är begränsad till vad våra sinnen kan  uppfatta. Vi måste bedyra motsatsen och erkänna möjligheten att det existerar materia som vi aldrig kommer att känna.

Precis som ingen, före upptäckten av bakterier, någonsin hade kunnat tänka sig att miljontals och åter miljontals av dem existerade inom och runt omkring vår kropp eller att varje persons liv är en skådeplats för strider mellan bakterier.

Vi drar därför slutsatsen att vårt yttre sinne inte har befogenheten att framhäva verkligheten och sanningen med existens och att det enbart är förnuftet och insikten som kan ge oss kännedom om den exakta sanningen bakom sammansättningen av det universum vi lever i.

  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: