Att känna Gud – 12

…….Forts vetenskapliga termer

https://i2.wp.com/www.turban.se/wp-content/uploads/2010/03/den-allsmaktige-den-naderike-varldarnas-herre-rader-over-domedagen.jpg

Såvida en människa inte besitter en fast och stabil tro förblir denne främmande för de metoder som används av de som känner Gud. Hans tvivel ökar. Han betraktar som acceptabelt enbart sådant i livet som sammanfaller med vetenskapligt tänkande och resonemang.

Han bortser från allt vetenskap inte kan bevisa – eller ens försöker att bevisa – för honom. Grunden för religiöst tänkande lämnas därmed obrukad och utan tillsyn. Han anser att de problem som inte kan undersökas utan inblandning från någon forma av religion, inte är värdig någon uppmärksamhet, utan de måste bedömas efter deras yttre sken, och bevisas genom experiment.

Genom att ha vant sig vid det vetenskapliga språket, med dess formler och ekvationer, anser han religiösa frågor som lättviktiga och triviala.

Misstaget är stort. Vetenskapen börjar kanske med att uttrycka sina synpunkter genom svårfattliga och komplicerade formler. Men så fort de tolkas till det vardagliga, blir de också simpla och triviala.

Medicinsk vetenskap kanske använder sig av en pedantisk noggrannhet vid granskningen av ett invecklat fall, och använder många svårförståeliga termer. Men när det kommer till att tala om för den sjuka personen vad som är fel och bör göras, måste detta förklaras mycket enkelt.

Läkaren förklarar inte för patienten de fundamentala formlerna. Han bara framför det som är absolut nödvändigt för själva behandlingen:  ”Vila några dagar, använd detta läkemedel, undvik X i din kost”...mm.

Vidare kan de flesta använda telefon/radio/tv/data idag. De har blivit delar av vardagen. Reglerna för att få ut det bästa av dem förklaras för användaren på ett enkelt, vanligt och vardagligt språk. Alla svårfattliga termer och tekniska detaljer utelämnas.

Det är därför orättvist och ologiskt för vetenskapen att betrakta religiösa påståenden som enkla och utanför området bara för att de inte uttrycks genom svårfattliga eller vetenskapliga termer. Det är i själva verket härligheten med religionen, dvs att dess principer och reglar kan uttryckas i enkla och vardagliga ord som förstås av vanligt folk.

  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: