Att känna Gud – 9

Förnuftet söker Gud

https://i2.wp.com/www.turban.se/wp-content/uploads/2010/03/den-allsmaktige-den-naderike-varldarnas-herre-rader-over-domedagen.jpg Principen om Gud besvarar människans behov av olika slag. En del av dessa behov härrör från förnuftet: andra inte.

Förnuftet söker Gud genom vägen av metodik och eftertanke.

Instinkten (det religiösa sinnet) söker Gud genom vägen av kärlek. Det söker en relation med Honom.

Beviset för Guds existens, så som det erbjuds av de filosofiska systemen av Descartes och St.Thomas Aquinas, vädjar till människans förnuft. Modern vetenskap och filosofi kommer endast att godta som bevis det som kan testas genom experiment.

Mystiker, så som Pascal, svarar på det religiösa sinnet längsmed kanalerna av de inneboende impulserna och det inre vittnet. Pascal skriver:

”När det handlar om Guds existens, har människans hjärta bevis som dennes hjärna inte har något vett att förstå”

(Rise of Wisdom in Europe, vol 2, s 18)

Will Durant: ”Religion är en naturlig angelägenhet, född direkt ur våra instinktiva behov och känslor”

Dr Alexis Carrel skrev: ”Det mystiska sinnet är det som återuppväcker en fundamental instinkt djupt inom oss. Precis som människan behöver vatten, behöver denne även Gud”

Under 20-talet bekräftade Dr Rudolf Otto att förnuftets grunddrag är parallella med grunddragen av fitrah. Då båda, sa han, är parter som ömsesidigt bistår varandra. Alla Guds attribut (som Allmakt, Helighet, Suveränitet) måste förstås som separata enheter.

Således är ”Helighet” ett fristående koncept. Det är inte resultatet av någon annan idé. Det går inte att bedömas på samma sätt som något av människans koncept, huruvida det är ett förnuftets koncept, eller av instinkt.

Vi lever i vad vi kallar för ”Rymdåldern”. Vi har lagt till den fjärde dimensionen av världsrymden till tre världsliga dimensioner av längd, bredd och djup. Således förenar även denna tidsålder de 3 grundläggande begreppen ”Sanning, Godhet och Skönhet” med; ”Helighet”, den fjärde dimensionen av människans själ.

  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: