Världens värsta kriser

Hundratusentals människor har tvingats på flykt och många civila har dödats efter konflikterna mellan rebeller och regeringen i Jemen.

Nu listar Läkare utan gränser området i norra Jemen som ett av de tio värsta katastrofområdena i världen.
– Konflikten har pågått länge men det rapporteras nästan ingenting. Folk vet inte vad som händer här, säger Katrin Kisswani, sjuksköterska som är på plats för Läkare utan gränser i Jemen

I tidningen Metro.se listar Läkare Utan Gränser de 7 värsta kriserna i världen.

– Vi väljer ut dessa för att människor inte ska glömma bort dem. För de människor vi hjälper är det viktigt att vi inta bara ger vård utan att vi också vittnar för världen om vad som händer, säger organisationens svenska ordförande Kristina Bolme Kühn.

7 värsta kriserna

Sudan
Rån och attacker har under året hindrat hjälp att komma fram till de 2,5 miljoner som lever som flyktingar Darfur. I mars 2009 tvingade sudanesiska myndigheter den franska och holländska sektionen av Läkare utan gränser att lämna Darfur.

Kongo-Kinshasa
Befolkningens hälsa hör till de sämsta i världen och den enda sjukvård som finns är privat och dyr. Kronisk undernäring, torka, översvämningar och återkommande utbrott av kolera och andra epidemier har lett till att hela befolkningen är oerhört utsatt.

Afghanistan
Kriget i Afghanistan har eskalerat under året. Läkare utan gränser har kommit tillbaka för att bedriva vård på två sjukhus. Återvändandet till Afghanistan markerar slutet på en fem års frånvaro efter morden på fem av organisationens medarbetare i Badghisprovinsen i juni 2004.

Somalia
Somalias befolkning lider en stor brist på sjukvård. Miljoner människor är i desperat behov av vård. Sedan 2007 har det enligt FN dödats mellan 20 000 och 25 000 människor i stridigheter och en och en halv miljon människor har drivits på flykt.

Pakistan
Pakistan har drabbats av intensiva stridigheter som drivit nästan två miljoner människor på flykt under året. På grund av det osäkra säkerhetsläget har det varit svårt för hjälporganisationer att komma fram med hjälp.

Jemen
Sjukhus har bombats och många civila har skadats under konflikten mellan rebeller och regeringen. Hundratusentals människor är på flykt inom landet men på grund av konflikten har hjälporganisationer svårt att komma fram med vård och förnödenheter.

Sri Lanka
I de norra och östra delarna av landet är flygraider, självmordsattacker, minor och ”försvinnanden” en del av vardagen. Myndigheterna försvårar arbetet för hjälporganisationer och begränsar befolkningens tillgång till hälso- och sjukvård.

Annonser
  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: