Islam: Enighetens religion – del 18

Imamen som uppfyller funktionen av Wilayah är upprätthållaren av den religiösa lagen och garantin för dess fortsättning. En profet lägger fram en Gudomlig Lag – och lämnar sedan världen.

Det finns alltså tillfällen då världen är utan en Profet, men Imamen är då alltid närvarande. Världen kan aldrig sakna närvaro av imamen, vare sig han är dold eller okänd.

Därför, när Islams Profet lämnat världen är det Imamen, som med sin ständiga närvaro, upprätthåller och bevarar religionen från en period till nästa.

Imamen är i själva verket Upprätthållaren och Uttolkaren, par excellence, av Uppenbarelsen. Och ska uttolka de religiösa vetenskaperna och Lagen för människor, särskilt deras inre mening, och att vägleda människor i det andliga livet. Alla dessa funktioner kan Imamen utföra på grund av förekomsten av ”Ljuset” inom Honom.

Som en följd av förekomsten av detta ‘Ljus’, besitter Imamen även egenskapen av ofelbarhet ( ”ismah), i andliga och religiösa frågor. Han är i sitt inre väsen så ren som profeterna, som är källan till detta ljus, liksom hans dotter, Fatima, är som är mor till imamerna genom Ali. Det är därför som Profeten, Fatima och de Tolv Imamer,  tillsammans kallads ”de fjorton fläckfria/ofelbara”.

Den ”ismah” Profeten och Imamerna besitter, är en logisk följd av förekomsten av ”Muhammeds Ljus ” i dem för det är det Ljus som är källan till all Uppenbarelse och slutligen all kunskap till människan.

Att vägledas  av detta Ljus innebär att vara skyddad från misstag. Endast en av imamernas barn blir själv nästa imam, eftersom det bara är en som, inom sig själv, är försedd med det ”Profetiska Ljuset”.


Förhållandet mellan Imamerna är inte bara världslig,
utan mer en andlig förbindelse; baserad på att detta ”Ljus” förs vidare från en Imam till en annan, och varje blir ma’sum, eller ”ren” och förvärvar på så vis en ‘fullmakt’ som upprätthållaren och uttolkare av Guds lag.

  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: