Islam: Enighetens religion – del 16

Precis så som profetskapets funktion, att avslöja Guds Lagar, kallas ”nubuwwah”, så är funktionen av att tolka dess innersta meningar för mänskligheten och bevara en länk till källan av själva uppenbarelsen (till Profeten) – detta kallas ”wilayah” inom Shi’ismen.

Generellt betyder ordet wilayah, i arabiska, persiska mm, ”helgon” och helgonet kallas ”waliallah” (=ungef ‘Guds vän’). Men i Shias kontext refererar det inte till helgonlivet generellt, utan till den faktiska funktionen av att tolka den esoteriska dimensionen av Uppenbarelsen.

Profetskapet (da’irat al-nubuwwah) upphörde med Profeten som var ”profetskapets sigill”. Framöver kommer ingen ny uppenbarelse att komma, inom nuvarande cykel av människosläkte.

Men med avslutandet av denna profetcykel, började vad man skulle kunna kalla ”en nybegynnande cykel”, (dâ’irat al-wilâyah), men den översättningen är inte fullt tillräcklig för att förmedla idén om Wilayah.

Vad denna andra nivå innebär, är början på en kedja av auktoriteter som intresserar sig av den esoteriska tolkningen av uppenbarelsen, som utfärdats direkt från profeten själv och är källan till både de exoteriska och de esoteriska dimensionerna. Dessutom kommer denna cykel fortsätta tills Domedagen när den historiska cykeln själv avslutas.

Men så länge människan finns på jorden kommer raden av Wilayah existera och ge en direkt kanal till källan för uppenbarelsen själv och fungerar på så sätt som ett verktyg som kan hantera grundläggande ta’wil av hermeneutisk tolkning (läran om texttolkning) , att gå från det exoteriska till det esoteriska. Denna grundläggande ”resa” från Zahir till Batin, möjliggörs endast genom närvaro av Wilayahcykeln.

  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: