Jag är svensk, faktiskt!

Det är ett  himla tjatande från alla håll om muslimer som firar jul. Brukar inte bry mig om ifall folk upprörs för sånt då jag är säker i mig själv som person och i min tro. Jag anser att de som är osäkra i sin tro och identitet, det är dom som upprörs över detta ”firande” ifrån muslimers sida.

Men då Gamle Svarten skrev om detta så blev jag ändock inspirerad utav att kommentera detta. För att försöka förklara för muslimer och ickemuslimer hur det kan komma sig att konvertiter (oftast ) envisas med detta okynnesfirande.


Jul är ändå mer som en svensk tradition, snarare än en religiös rit numera – här i Sverige i alla fall. Tror inte många som vuxit upp de senaste årtiondena uppfattat denna helg som särskilt religiös…sällan är det tal om Jesus, i princip ingen har som jultradition att gå till kyrkan osv. Det är mer tal om Jultomten och ”Christmasspirits” i form av mirakel över att man får av tomten det man verkligen önskat sig.

Istället för att försöka få barnen att tro på Jesus och Gud så vill man pränta in i barnen tron på Tomten, som framställs som den stora guden; som, om du är riktigt snäll och samtidigt BER till tomten, så får du ALLT du önskar dig.

Julottan har ersatts utav mellandagsrean, då folket religiöst går ”man ur huse” och samlas kring kassaaltaret där vi betalar vår frälsning med kreditkorten. Denna nyreligiösa julotta ser jag ingen muslim avstå ifrån, där är jag – konvertiten – mindre intresserad.

Det är väl med svenska konvertiter som med utlandssvenskar: man blir liksom mer ”svensk” när man är i utlandet och allt som känns svenskt håller man frenetiskt fast vid. Det vet jag av erfarenhet. Man letar upp ”svenska” matbutiker där man säljer Kalles kaviar, knäckebröd och ansjovis mm. Vid midsommar samlas alla svenskar inom en viss radie på samma ställe och gör den mest spektakulära midsommarstång som ALLA tvingar sig dansa omkring – något de aldrig egentligen gjort som vuxna i Sverige.

Souvenirer som dalkullor och morahästar blir hårdvaluta som alla vill ha minst en utav. Plötsligt uppskattar man, på ett ibland löjeväckande sätt, allt som är svenskt. Väl åter i Sverige så är allt det där inte lika intressant och värdefull längre. Och faktum är att man saknar det… den där superpatriotiska känslan. Varför infinner den sig inte här – på plats?

Vi konvertiter känner nog att vi inte konverterat till annat än Islam – vi har inte blivit araber/turkar/iranier e dyl… därför håller vi ändå i traditioner som jul o midsommar. Det finns inte så mycket andra traditioner här i Sverige att hålla fast vid.

Precis som utlandssvensken, så har julen fått en helt ny innebörd för mig. Vi firar Jesus, en av Guds största Sändebud. Visserligen är det knappast hans riktiga födelsedag, men detta är en tid då man som muslim påminns om honom extra mycket.

Hade 6:e juni (svenska flaggans dag) varit en traditionellt stor svensk högtid, så hade nog de svenska konvertiterna varit de som stått längst fram och viftat mest frenetiskt av alla med deras svenska flaggor som de tagit ned från sin vanliga plats på balkongräcket, farstubron eller kanske vardagsrumsväggen.

Som konvertit har jag fått höra allt möjligt rubbish ifrån muslimer. Bland annat att ”nu måste du ju lära dig laga arabisk mat, nu när du gått och blivit arab” !!! Hade mannen varit turk så hade det alltså varit prio ett att lära mig laga turkisk mat… detta kommer från muslimer!

DOM tror att jag gått och blivit arab, då är det ju inte konstigt att ickemuslimer inte förstår sig på min omvändelse och syftet med att jag bär sjal (så att det syns vad jag blivit, så att säga), om inte de infödda muslimerna förstår varför jag blivit muslim.

Jag är först och främst muslim, men jag kommer aldrig avsäga mig min svenskhet. ALDRIG! Skulle det vara fult vara svensk och älska det svenska bara för att man är muslim? Personligen tycker jag det är trist att vi i Sverige inte har mer traditionella högtidsdagar som vi firar där vi är stolta över att vara svensk.

 1. #1 av Svarten på 26 december, 2009 - 23:41

  Lysande MammaMarie!

  Jag lade in en länk på min blogg till inlägget.

 2. #2 av Bahlool på 27 december, 2009 - 03:07

  Jag ville själv också belysa det här men raderade mitt inlägg, Ashura var viktigare. Men det du tog upp är sant. Folk verkar inte förstå att vart du än går, såhar islam sett till att kulturerna mixats och blandats.
  Man tar lite härifrån och lite därifrån.
  Det är därför jag inte kan göra något annat än skratta åt dem som säger det är förbjudet att gå i kyrka eller att fira eller gratulera folk vid julen.
  Det här har jag mest sett hos konvertiter som blivit wahabiter. Vissa av dem förstår inte bättre och kan inte förstå att du inte firar Jesus som Gud utan Jesus som Profets födelse..det är ju samma folk som vill hata oss för vi firar Profeten Muhammeds födelsedag..

  • #3 av MammaMarie på 27 december, 2009 - 10:25

   Bahlool;
   Jo, det är svårt för en del människor att kunna sortera saker och ting, deras liv blir därför jäkligt jobbigt. Jag kan dock inte säga att vi ens ”firar” på grund av Jesus, bara att jag som muslim påminns om honom särskilt denna storhelg. Spec eftersom barnen ofta just nu frågar extra mkt om Jesus nu. Julen istället bara ”firas” som en dag då allt är stängt och möjligheten för alla att verkligen träffas denna dag är större än annars.

 3. #4 av Susanne på 27 december, 2009 - 09:30

  Som jag skrev på fattis blogg:
  Applåderar åt din förklaring. Så lätt och så rätt.
  Jag som både svensk konvertit OCH utlandssvensk skulle kunnat ge ALLT för en jul hemma med familjen i Sverige..Nog för att både libanon och saudiarabien är vackra men Sverige!!! Inget är som Sverige.
  Borta bra men hemma bäst! Särskilt om hemma är Sverige :D:D:D:D////

  Jag fick också den kommentaren när jag blev muslim ”så nu har du gått och blivit arab”. eeeeh vad har nationalitet med saken att göra? Man kan ALDRIG byta nationalitet. i passen möjligtvis men man kommer alltid vara samma nationalitet som man alltid varit.

  Svensk(a) förevigt!!!!!!!!!!!!!!

  • #5 av MammaMarie på 27 december, 2009 - 10:31

   Susanne:
   Ja, det som finns inrotat i själen, går ju inte att ändra på och det är ju inte det som det handlar om när man blir konvertit. Att förråda sig själv, sin släkt och sitt hemland är inget som islam står för, men att just infödda muslimer inte förstår grunden till varför man blir muslim gjorde mig väldigt paff många gånger.

 4. #6 av Bahlool på 27 december, 2009 - 10:38

  Suck Susanne..är det därför du flytt undan Sverige för att Sverige rä så bäst? Är det därför du gift dig med arabiska män två gånger? Sverige blir aldrig så bra som när man flyttat därifrån..ni påminner om de irakier jag känner, som glorifierar Irak till den grad, att landet blir perfekt, enbart för att de inte bor där längre..

  Vilken jul vilket skit..Idag är Imam Hussains dödsdag och det slår din och andras jul alla dagar. Gå sätt dig ner och läs lite mera om din religion och din Profet och dennes heliga familj.

  Må Allah förbanna alla som skadat Ahlul Bayt och må Allah förbanna alla som sett på, stött det eller på andra sätt deltagit i det.

 5. #7 av annoka på 28 december, 2009 - 00:14

  Bra mammamarie ett lysande inlägg. (jag skrev ett långt inlägg här till svar men jag kopierar det till min blogg istället då jag tycker att frågan är så viktig).

  kramar annoka

 6. #8 av Susanne på 28 december, 2009 - 09:19

  ”Suck Susanne..är det därför du flytt undan Sverige för att Sverige rä så bäst? Är det därför du gift dig med arabiska män två gånger? Sverige blir aldrig så bra som när man flyttat därifrån..ni påminner om de irakier jag känner, som glorifierar Irak till den grad, att landet blir perfekt, enbart för att de inte bor där längre..”

  Bahlool: Sverige är väldigt bra om man jämför med andra länder. Sen är det mitt land där jag är medborgare och där jag känner mig tryggast och där jag har min familj. Anledningen till att jag INTE bor i sverige är för att min man jobbar i ett annat land. Min dröm är att bo och leva i Sverige igen. Jag vet att Sverige inte är perfekt och det finns mycket och många folk som är emot såna som mig själv och som dig.. Men såna finns det överallt. Dock känner jag mig trygg i Sverige, den tryggheten kommer jag ALDRIG känna någon annanstans. Förresten så har inte mitt val av livskamrat att göra med Sverige. Mitt val att flytta ifrån Sverige är inte pga av Sverige i sig fast pga att min man jobbar någon annanstans. Beslutet att lämna Sverige kändes inte lika tungt pga mina egna problem… Ja du vet mycket väl vilka svårigheter och hot jag ställts inför. Så jag förstår inte varför du suckar åt mitt svar….

 7. #9 av Jennifer på 29 december, 2009 - 03:35

  Astughfirullah! Rätta mig om jag fått fel uppfattning av de du skrivit syster.
  Men de gör mig smått ledsen att läsa att du som konvertit inte kan bättre eller bryr dig mer om att finna kunskap om din religion Islam. Min uppfattning är att du tycker det är OK att fira jul bara för att man är svensk och för att det är en tradition i sverige? Men det är också en tradition över hela världen och även om den inte har samma syfte idag så har den en historia man inte kan bort se ifrån.

  Från Koranen:
  “If you disbelieve, then verily, Allaah is not in need of you, He likes not disbelief for His slaves. And if you are grateful (by being believers), He is pleased therewith for you…” [Soorah az-Zumar 39:7]

  “…This day, I have perfected your religion for you, completed My favour upon you, and have chosen for you Islaam as your religion…” [Soorah al-Maa’idah 5:3]

  “Whoever seeks a religion other than Islaam, it will never be accepted of him, and in the Hereafter he will be one of the losers.” [Soorah Aal ‘Imraan 3:85]
  ______

  It is haraam for a Muslim to accept invitations on such occasions, because this is worse than congratulating them as it implies taking part in their celebrations. Similarly, Muslims are forbidden to imitate the kuffaar by having parties on such occasions, or exchanging gifts, or giving out sweets or food, or taking time off work, etc., because the Prophet (sal-Allaahu ‘alayhe wa sallam) said,

  “Whoever imitates a people is one of them.” [Narrated by Abu Daawood in al-Libaas, hadeeth 3512]

  (Läs mer här:
  http://myroadtrip.blogg.se/2009/december/greeting-the-kuffaar-on-their-festivals.html

  http://muslim.se/fragorasvar/rattsvetenskapaislamiskaregler/181-varforintefirajul.html)

  och som du säkert vet kära syster så tillhör inte dessa traditioner Islam!
  Jag säger inte att du ska bli arab eller avsäga dig din svenskhet, jag påminner dig bara att vara muslim! Varför var annars anledning till att du konvertera om du inte praktiserar religonen fullt ut? Fruktar du inte Allah och domedagen?
  Må Du förlåta mig syster om jag missuppfattat dig eller sårat dig. Men du är min syster i Islam och jag bryr mig bara, thats all..

  As salam aleikum

  • #10 av MammaMarie på 29 december, 2009 - 11:10

   Jag förstår vad du menar men jag tror vi har olika syn på livet du och jag.

   Vad är det för fel i att gratulera ett folk på deras nyår eller storhelg eller firar en glad högtid? Du vinner 2 saker här – i islam är det bra att ge gåvor – alltid en bra sak – du gör någon glad, vilket är en bra sak. Att gratulera någon på deras kulturs egna högtider är ett steg att överbrygga klyftan mellan dig och dom – vilket i islam är en viktig gärning; att ena folk.

   Vem är dock du att påstå att jag inte praktiserar min religion fullt ut? Hur kan du säga så till en annan muslim och samtidigt tro att du överbryggar klyftor?

   Jag har inga som helst svårigheter att sortera, och jag är noga med sorterandet…. jag vet precis vad som är islam och vad som är min svenska uppfostran och traditionerna i den. Jag har däremot svårigheter med muslimer som inte kan sortera. För det dom istället gör är att fördöma andra människor och se och anmärka på minsta saker andra gör. Ibland verkar det vara deras mål i livet.

   Hur känner DU dig om en ickemuslim kommer fram till dig och gratulerar dig på Eid? Eller lyckönskar din Ramadan? osv… Om du säger att du inte bryr dig eller känner hat emot dom så ljuger du. Jag garanterar att du känner glädje i ditt hjärta och du smälter en aning.

   De du kallar kafir är människor också och är inte annorlunda än du och jag…. har du glatt en annan människa, muslim eller inte, så har du gjort en god gärning hus Allah. En kafir är villig att glädja muslimen, men du som muslim är inte villig att glädja en kafir med ett ”God Jul” eller ”Grattis” för då tror du att deras ”Kafirhet” kanske smutsar av sig på dig. Är det så?

   Vi ska vara ödmjuka. Det är ett utmärkande drag som ickemuslimer finner hos muslimer. Vi ska vara ödmjuka inför allt. Inte för en sekund höja oss själva. En muslim som gör fel har större straff än en kafir som gör fel. Eller hur? Det vet du? Den där kafir gör gott till dig och känner inget hat, men du vägrar göra gott tillbaks och dessutom känner en slags avsky. Tror du Gud älskar sådant?

 8. #11 av Jennifer på 29 december, 2009 - 18:09

  Okej syster jag är inte här för att kalla dig icke troende eller att du inte praktiserar din religion. men av uppfattning av de jag läst på din blogg kan jag bara dra den slutsatsen. jag citerar från ett av dina inlägg ”Idag har vi firat en lite lugn o stilla jul.” Och som du säkert vet syster så tillhör inte denna tradition Islam. jag citerar koranen “Whoever seeks a religion other than Islaam, it will never be accepted of him, and in the Hereafter he will be one of the losers.” [Soorah Aal ‘Imraan 3:85]” och jag citerar profeten Muhammad (fred var med honom) “Whoever imitates a people is one of them.” [Narrated by Abu Daawood in al-Libaas, hadeeth 3512].

  så genom att imitera den så kallade kristna traditionen så är det precis som att man är en av dem. och du vet säkert mycket väl att vi inte firar Födelsedagar i Islam. därför ska vi inte hålla på att gratulera dem på deras traditioner eller födelsedager eftersom de blir att vi imiterar dem på deras högtider. genom att göra de uppmuntrar man dem icke troende till att fortsätta gå fel väg. istället för att visa dem islam!

  När du konverterade till Islam sa du trosbekännelsen:” Jag bär vittnesmål om att det inte finns någon gud [gudom] värd att dyrkas förutom Allâh och jag bär vittnesmål att Mohammad är Hans Sändebud.” vilket är den första pelaren i islam. då ska vi ju inte följa annat än islam, Allah och hans sändebud Muhammad (fred var med honom) då vi valde islam eller hur? gör man något som inte tillhör islam då är de ju inte islam eller hur.

  Får jag uppfattningen att någon sprider fel budskap om vad Islam är, är det klart jag inte kan vara tyst. Då gör jag ju fel som muslim. Dawha är något som är viktigt i islam – att kalla människor till Islam, sprida sanningen om islam. Både till icke troende och till muslimer. Även om det inte är vi som vägleder utan det är Allah som vägleder vem han vill så ska vi som muslimer inte ge fel uppfattning och fel information till de icke troende! och vi ska hjälpa våra bröder och systrar om vi ser att de gör fel.

  Detta livet är bara ett test, en prövning. En dag kommer du stå framför Allah på domedagen med dina handlingar och han ska döma dig. Bara Allah kan döma dig, så syster missuppfatta mig inte jag dömer inte dig. Jag försöker bara diskutera och prata om vad som är Islam.

  svenskhet innebär inte att fira jul eller alla de högtider som finns eftersom dessa högtiderna firas över hela världen, då kan man ju inte kalla de svenskt eller hur. Man ska inte heller dela upp sig beroende på var man kommer ifrån eller vilket land man är född i. Det tillhör inte islam. Vi är muslimer vi är bröder och systrar oavsett hur vi ser ut eller var vi kommer ifrån.

  Genom att fira sånt som jul, påsk etc är precis som att säga att Allahs religion Islam saknar brister och innehåller fel, när du mycket väl vet att islam är komplett och utan fel och utan brister. Jag antar att det var en av anledningarna som du konvertera 🙂 Alhamdulillah, Allah vägledde dig till Islam. Må Allah hålla dig borta från shaytans viskningar, ameen

  Må Allah förlåta mig och må du förlåta mig om du fått känslan att jag dömer dig. Det är inte min avsikt!

  as salam aleikum wa rahmatulahi wa barakatuhu

  • #12 av MammaMarie på 29 december, 2009 - 19:21

   Jennifer:
   Nej jag känner verkligen in i benstommen att din kommentar inte alls genomsyras utav något dömande.

   Om mina jular varit på något sätt färgat utav någonting religiöst så hade jag sett julen som sådan. Men jag och de flesta svenskar har inte upplevt det som sådant. (läs inlägget). Det är betydligt mer religiöst, med kyrkogång och högmässor i andra länder, så nej, det är inte samma överallt.

   “Whoever seeks a religion other than Islaam, it will never be accepted of him, and in the Hereafter he will be one of the losers.”

   Jag lovar att jag inte söker en annan religion än islam. Jag accepterar och tror på Jesus och hans födelse. Jag kan fira den med andra som gör det (även om det eg inte är så att de firar den). däremot kan jag inte skriva under på hans död och korsfästelse så påsken är inget jag bryr mig om…

   Varför är det haram att fira födelsedagar? Alla muslimer jag känner ifrån alla riktningar firar sina födelsedagar, även i andra länder så detta påfund är helt nytt.

   Du vill inte uppmuntra icketroende att gå fel väg… och en metod är att inte gratulera dom på deras högtidsdagar när du händelsevis stöter på någon icketroende du känner…. dessa icketroende känner säkert en enorm närhet till dig efter det.

   Du vet inte vilken av dom som Gud sänt i din väg som ev skulle kunna bli muslim. Hade du sagt ”God Jul” eller ”Jag hörde du fyller år idag, grattis!” till den personen hade du kanske öppnat upp ett tillfälle och glädje för den personen att fråga om dina högtider (t.ex) och grunden till dessa som kunde ha fyllt en lucka i dennes livsfunderingar. Du stänger fler dörrar än du öppnar på så sätt och du förlorar mycket barrakah på det.

   Jag säger inte att du gör fel, du får naturligtvis göra dina val i livet, men försök att öppna dörrar och på så sätt inbjuda ovetande till den källa av vishet du har tillgång till genom islam.

 9. #13 av Jennifer på 29 december, 2009 - 20:33

  jag citerar: ”Varför är det haram att fira födelsedagar? Alla muslimer jag känner ifrån alla riktningar firar sina födelsedagar, även i andra länder så detta påfund är helt nytt.”

  _______
  Celebrating birthdays has no source whatsoever in the pure shariah. In fact, it is an innovation, since the Messenger of Allah (sallallaahu ‘alaihi-wasallam) said,

  “Whoever introduces anything into this matter of ours that does not belong to it shall have it rejected.”

  This was recorded by al-Bukhari and Muslim. In a version recorded by Muslim and by al-Bukhari in definitive muallaq form.

  ”Whoever performs a deed which is not in accord with our affairs, that deed is rejected.”

  It is well-known that the Prophet (sallallaahu ‘alaihi-wasallam) did not celebrate his birthday at all during his lifetime nor did he ever order it to be celebrated. Nor did he teach such to his Companions. Therefore, the rightly-guided caliphs and all of his Companions did not celebrate it. They are the most knowledgeable of the people concerning his sunnah and they are the most beloved to the Prophet (sallallaahu ‘alaihi-wasallam). They were also the most keen upon following whatever the Prophet (sallallaahu ‘alaihi-wasallam) brought. Therefore, if one is supposed to celebrate the Prophet (sallallaahu ‘alaihi-wasallam) birthday, this would have been made evident at their time. Similarly, not one of the scholars of the best of generations celebrated his birthday nor did they order it to be done.

  Therefore, it is known from the above that such a celebration is not from the Law that Allah sent Muhammed (sallallaahu ‘alaihi-wasallam) with. We ask Allah and all Muslims to witness that if the Prophet (sallallaahu ‘alaihi-wasallam) had done so or ordered such to be done, or even if the Companions had done so, we would rush to do it and call others to do it. This is because, and all praises are due to Allah, we are the most keen in following his sunnah and respecting his commands and prohibitions. We ask Allah, for ourselves and for all our brethren Muslims, steadfastness upon the truth, avoiding everything that differs from Allah’s pure shariah. Verily, He is Generous and Noble.

  Shaykh `Abdul-`Azeez Bin Baz
  _______

  Det är bara brist på kunskap som man firar födelsedagar och högtider som inte tillhör islam. Islam innehåller inga brister eller fel! men bland muslimerna finns det mycket brister och okunskap. du vet själv att man inte ska titta till muslimernas handlingar då man ska döma en religion. vi är bara människor o vi gör fel hela tiden, ingen är perfekt. man ska kolla på religionen islam, för Islam är perfekt. så det är bara okunskap jag läser när du säger ”Alla muslimer jag känner ifrån alla riktningar firar sina födelsedagar, även i andra länder så detta påfund är helt nytt.”

  as salam aleikum

  • #14 av MammaMarie på 29 december, 2009 - 21:10

   Men kära söta rara du…. när jag vill ”bevisa” för en sunnimuslim något om islam så söker jag svaren i källor som DOM erkänner som autentiska och acceptabla. Jag har precis pratat om detta med en annan sunnifrände, och det säger jag som ett tips för att kunna hålla en levande konversation. Al-Bukhari och Muslim är inga som jag erkänner som källor och ABSOLUT INTE Bin Baz! Det är därför helt onödigt att referera till dessa.

   Så om du VILL övertyga mig så får du gärna göra det, men använd då källor som du vet med dig eller tror att jag som shia skulle acceptera. Jag välkomnar detta som en syster och jag ser fram emot att du ger mig nya fräscha synvinklar. Tro mig, jag är inte någon som envist kommer slåss för min ”rätt” att fira födelsedagar eller julaftnar, jag klarar mig väl utan dom och dessutom skulle jag spara en hel del pengar vilket inte är mig emot…=)

 10. #15 av Jennifer på 29 december, 2009 - 22:39

  Aha okej jag uppfattade inte att du var shia
  men jag pratar gärna mer med dig om vår diskussion. du får gärna adda mig på msn (jag har angett min mail i mail fältet).

  • #16 av MammaMarie på 29 december, 2009 - 23:23

   Jag är tyvärr inte särskilt msn frälst 😛 är usel på sånt. Chattar aldrig, vill du prata kan vi göra det över email i så fall =)

 11. #17 av Musa på 29 december, 2009 - 22:47

  “Whoever introduces anything into this matter of ours that does not belong to it shall have it rejected.”

  Dessa ahadith går inte emot att fira födelsedag, utan handlar om att införa ngt nytt i Islam. När vi firar födelsedag gör vi inte det för att det är sunnah eller en del av vår religion, och därmed är inget nytt infört i religionen. Diskussionen är absurd med er wahabis, ”fira födelsedag”, ”kommer profetens pappa till himlen”, osv osv… Ibn baz borde bekymrat sig mer om orättvisan mot muslimer och sitt stöd för kungafamiljen i saudiarabien som försvagat hela den muslimska världen. Varför sa inte ibn baz något om att profeten var emot kungavälden?, speciellt hycklare till kungar som saudiarabiens. Ibn baz accepterar att sådana låga personer till kungar efterföljs av sin släkt, men kunde ej acceptera att profetens kusin skulle ta över efter honom.
  Ibn Baz som även klassar shia som kuffar, är en hycklare och dom som följer honom är antingen okunniga, hycklare eller har en sjukdom i deras mörka hjärta.

  • #18 av MammaMarie på 29 december, 2009 - 23:26

   Ja Musa, Ibn baz är skrämmande och jag har svårt förstå hur man får in honom i islam… som ledare dessutom. Gud hjälpe oss.

 12. #19 av Bahlool på 29 december, 2009 - 23:29

  Jennifer bara en liten sak..bidah är dåligt..men var det inte omar som skapade en bidah när han gjorde Tarawih till en jamaaa bön? Då kom såna som Bin Baz på ideen att kalla det en ”god” bidah..
  Så vem bestämmer vad som är bra och vad som är dåligt? När man tänker på att Profeten Muhammed tom tog illa upp vid sig när han såg folk göra jamaa bön av det..så borde man kalla denna bidah för en dålig sådan..Så nej..din logik haltar.

 13. #20 av Spara idag på 3 september, 2010 - 07:56

  Att slösa pengar är lätt, men att spara pengar kan vara mindre lätt. Titta på sparapengaridag för att hitta spara pengar tips.

 14. #21 av Linn på 5 september, 2010 - 13:50

  väldigt intressant att läsa er diskussion måste jag säga!

  Själv är jag sunni muslim (om det nu skulle spela någon roll) och accepterar haditherna ifrån muslim och al-bukhari. Men precis som Musa skrev ovan har jag svårt att se hur “Whoever introduces anything into this matter of ours that does not belong to it shall have it rejected.” riktigt passar i sammanhanget. Själv konverterade jag till islam för två och ett halvt år sedan och har alltså upplevt två jular sedan jag blev muslim och har inte firat någon av dem just pga att jag har av så många har sagt att det är haram. Problemet blir ju då hur man ser på bevisen. För som muslimer ska vi inte lägga till någonting i vår religion nej, men jag anser inte att jag lägger till någonting i islam genom att titta på tv eller att besöka min mamma på julafton. Som Marie antyder så är det viktigt att som muslim vara ödmjuk, och hur blir det då när min mamma vill vara med i Eid firandet för att hon vill visa sin respekt till mitt nya levanadssätt men jag fortsätter vägra att visa min respekt till henne på julafton.

  Själv är jag väldigt kluven i frågan och vet inte vad som är rätt eller fel och kan förstå både Jennifers och Maries sätt att se på det hela. Må Gud vägleda oss alla på den raka vägen och underlätta för oss att leva på bästa sätt.

  • #22 av MammaMarie på 5 september, 2010 - 20:47

   Linn: Det är inte lätt att hitta balansen de första åren när man blivit muslim, det vet jag. Jag vill inte säga att mitt sätt att omfamna vissa svenska traditioner är det rätta sättet – men som du nämner så måste jag, då jag är muslim, även respektera mina föräldrar, mitt land osv…

   Du kan läsa ett annat inlägg som behandlar detta ämne i länken nedan. Läs även kommentarerna där jag förklarar (i min 3:e kommentar under inlägget) de citat om allt möjligt som en annan hade skickat till mig…. kanske det hjälper dig lite i ditt eget beslut om hur du själv vill ha det när det gäller inhemska traditioner som inte är ”islamiska”.

   https://mammamaries.wordpress.com/2010/06/svar-angaende-morsdag-som-innovation/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: