Den Heliga Koranen 11

Koranen kommunicerar med världen vi lever i från dag till dag. Människan lever i en värld av mångskiftande karaktär och innan han blir spirituellt förändrad är han ytterst sammanlänkad med denna mångfald.

.

Roten av hans själ är djupt insjunken i denna världen. Därför älskar han den så mycket och finner det svårt att skilja sig själv från den – till Gud. Även om det finns ett fåtal som orkar, så är den stora majoriteten i behov av saker, av mångskiftande natur, för att deras själar är splittrade på tusentals sätt och när sig  på denna värld av mångfald.

Koranen, som är en värld i sig, är även den av mångskiftande karaktär i sina kapitel, verser, ord och bokstäver. Här ligger det geniala i Koranen. Den försöker fånga själen i dess eget spel. Koranen börjar med att spela själens eget spel; spelet att presentera en fasad av mångfald av olika slag, som själen redan är van vid.

.

Själen finner här samma uppdelning och variationer som den känner igen ifrån världen. Men inom Korantexten finns en frid, harmoni och enighet som ger det absolut motsatta till själen emot vad världen kan erbjuda.

.

I den yttre världen springer människan från en sak till en annan, utan att finna den frid han vill känna. Själen rusar från ett begär till ett annat i syfte att finna tillfredsställelse runt hörnet. Ändå är det ett hörn som han aldrig tycks finna.

.

En del muslimska lärde har jämfört Koranen vid ett nät som Gud fångar fiskar med, i detta fall själar. Han spelar fiskens spel… Det gudomliga nätet placeras framför själarna för deras egna vinnings och välbefinnandes skull. Vilket dom dock inte just då inser.

.

Koranen presenterar sig som världen, men inte en värld av splittring och upplösning; utan i allt väsentligt samordnande och enande.

 1. #1 av Musa på 22 oktober, 2009 - 20:58

  Hej Marie.
  Vill bara fråga vartifrån du hämtat dina citat ur kanz ul ummal o dyl. Har du läst boken och citerat eller från ngn hemsida?

  • #2 av MammaMarie på 22 oktober, 2009 - 23:08

   Musa:
   Jag har tagit den ifrån en islamisk hemsida. Kommer inte ihåg vilken, det var länge sedan jag tog reda på dom och har glömt spara sidan…. 😛

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: