Den Heliga Koranen 9

I huvudsak innehåller Koranen 3 typer av budskap:

.

Först:

Ett doktrinärt lärobudskap. Ett antal doktriner som i strukturen förklarar kunskap av verkligheten och människans position i den. Som sådan finns där upplagt moraliska och juridiska befallningar som är grunden i den muslimska Heliga lagen (Shariah) som angår människans liv i varje aspekt.

.

Den innehåller även metafysik angående Gud, en kosmologi beträffande universums struktur, och människans olika stadier  samt en eskatologi om människans slut och livet efter döden. Den innehåller även en doktrin angående människans liv, om historia, om existensen som sådan och dess mening. Den bär alla nödvändiga läror för människan att veta vem han är och vart han bör gå.

.

Andra:

Koranen är en bok som , åtminstone på ytan, ser ut som en omfattande bok om historia. Den räknar upp historia om gångna års folk, stammar, kungar, profeter och helgon. Om deras prövningar och motgångar.

.

Detta budskap är inbäddat i historiska termer, men riktar sig till människans själ. Den framställer i levande ordalag de med- och motgångar,  prövningar och växlingar som sker i människans själ med hjälp av beskrivningar av försvunna tiders folk; som inte bara är sant angående vissa folk och vissa tider, utan angår själen här och nu.

.

Om Koranen endast var avsedd för en stam som gått vilse i Arabiska öknen, skulle den inte kunnat attrahera oss andra och för oss framträda som relevant och riktigt. Men varje händelse som berättas om varje individ, stam eller ras bär en grundläggande mening som berör oss alla – i alla tider.

.

Hycklaren (munafiq) som splittrar folk och sprider osanning är något som även existerar inom varje människas själ. Liksom människan som gått vilse eller den som följer den ”rätta vägen”; eller den som blir straffad eller belönad av Gud.

.

Alla aktörer som passerar historik i Koranen är också krafter som existerar inom den mänskliga själen. Därför är Koranen en ofantlig redogörelse om människans jordiska existens. Det är en bok som avslöjar innebörden av mänskligt liv, som startar vid födseln och slutar med döden; startar med Gud och återvänder till Honom.

.

Tredje:

Koran innehar en kvalitet som är svårt att uttrycka på modernt språk. Man skulle kunna kalla det en Gudomlig magi, om man förstår denna fras metafysiskt och inte bokstavligt. Koranens formula, eftersom den kommer ifrån Gud, har en kraft som inte är identisk med vad vi lärt oss ifrån den rationellt, endast genom att läsa och recitera den.

.

De är snarare som en talisman som skyddar och guidar människan. Det är därför till och med den fysiska närvaron av en Koran bär med sig nåd o välsignelse (barakah).

.

När en muslim befinner sig i svårigheter läser han vissa verser av Koran som lugnar och tröstar honom. Även när han vill något eller är i behov av något, vänder han sig åter till passande verser från Koranen. Även; när en muslim hälsar på en annan muslim, vare sig de befinner sig i Hindu Kush eller i Atlasbergen använder han formeln Salam, taget ifrån Koranen.

.

Alla dessa ord, fraser och meningar besitter en Gudomlig magi som är sammankopplad med närvaron av det Gudomliga på det heliga språk,  som Han valt att uppenbara sitt Ord på.

  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: