Statistik över Islam – 2009

Jag tjuvar detta intressanta inlägg av Bahlool.

CNN har sammanställt ny statistik över islam och muslimerna i världen. Enligt artikeln så är 1,57 miljarder människor muslimer i världen

Nästan 2 av 3 muslimer i världen, lever i Asien, 9 utav 10 är sunniter. Det är alltså nästan var fjärde som är muslim i världen. Indien, landet med den hinduistiska majoriteten har fler muslimer än alla andra länder, förutom Indonesien och Pakistan. Det lever fler muslimer i Kina än i Syrien. Ett europeiskt land som Tyskland har fler muslimer än Libanon. Enbart var femte muslim lever i mellanöstern och norra Afrika, de länder där araber bor. Rapporten är gjord av Pew Forum om religion och offentligt liv. Enligt rapporten finns det 2,25 miljarder kristna, enligt uppgifter från World Religions Database.

 

Brian Grim, en av de huvudansvariga för rapporten och han säger till CNN att han är lite förvånad över det stora antalet muslimer i världen. ”Siffrorna är överlag högre än jag hade förväntat mig” sade han. Enligt tidigare siffror fanns det mellan 1-1.8 miljarder muslimer i världen. Enligt författaren av boken ”Ingen Gud förutom Gud”, Reza Aslan, så borde dessa siffror påverka USAs politik.

Fakta:

Tio länder med flest antal muslimsk population.


1. Indonesien: 202,867,000 (landet är 88.2 % muslimskt)2. Pakistan: 174,082,000 (landet är 96.3 % muslimskt)3. Indien: 160,945,000 (landet är 13.4 % muslimskt)

4. Bangladesh: 145,312,000 (landet är 89.6 % muslimskt)

5. Egypten: 78,513,000 (landet är 94.6 % muslimskt)

6. Nigeria: 78,056,000 (landet är 50.4 % muslimskt)

7. Iran: 73,777,000 (landet är 99.4 % muslimskt)

8. Turkiet: 73,619,000 (landet är about 98 % muslimskt)

9. Algeriet: 34,199,000 (landet är 98 % muslimskt)

10. Morocko: 31,993,000 (landet är  99 % muslimskt)

Vidare menar han att mellanösterns muslimer utgör en allt mindre grupp bland världens muslimer.  Statistiken har sammanställts på tre år och man tittade på 232 länder och territorier. Rapporten visar även att var femte muslim bor i länder där muslimer är i minoritet.

En fördom folk har är att man tror att muslimerna i Europa är mestadels bestående av invandrare, det stämmer enbart in på Västeuropa, i resten av Europa – Ryssland, Albanien, Kosovo – där är befolkningen infödd, mer än hälften av muslimerna i Europa är infödda, säger rapportens ansvariga.

Södra delen av Afrika ökar islam lavinartat, i till exempel länder som Nigeria. Där är majoriteten muslimer och landet kommer in på sjätte plats på listan över flest invånare med muslimsk religion.

Det är siffror över shia och sunni som man är mest osäker på, eftersom sådan data är svårare att få reda på. Grim säger att enbart en eller två undersökningar i världen har frågat om människornas sekteristiska tillhörighet. Han menar att frågan är mycket känslig bland muslimer, när man frågat människor så har många sagt att de bara är muslimer, inte att de inte vet, men frågan visar att frågan om vilken sekt man tillhör är en känslig fråga i många delar av den muslimska världen.

Var tredje shiamuslim lever i Iran, landet är ett av fyra länder där shiaislam är i majoritet. De andra länderna med shiamuslimsk majoritet är Irak, Azerbadjan och Bahrain. Pew Forumet har fler planer för sin undersökning. Nästa år tänker man släppa en rapport som handlar om muslimsk tillväxt i världen, sedan vill man göra en liknande rapport om kristendomen och sedan efter det ska man ta upp fler religioner.

Grim menar att rapporten inte belyser folks religiositet, utan enbart deras religionstillhörighet. Man försöker få fram en överblick över religionens roll i världen.

Karta över unga muslimer i världen.

Annonser
  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: