Fortsättning angående Surrogatmor

————————————————————————————————-

Liten fortsättning och förklaring på inlägget om

Surrogat moderskap

Det finns dock ännu ett sätt att se på denna mor/barn relation. Ska förklara lite om hur man definierar Shariah i Islam:

1) Om något är tydligt definierat inom Shariah( genom Koranen, Profeten eller Imamerna) kategoriseras detta under ”Shar’i” .

2) Är något istället allmän tradition: en definition accepterad av människorna i allmänhet – och inte har preciserats vetenskapligt eller av shar’i kallas detta för ”Urfi”.

3) ”Ilmi” är en definition presenterad genom vetenskap.

Om Shar’i definierat något måste vi följa det. Men om denna(shar’i) är helt tyst i en sakfråga; ska vi då följa Urfi eller Ilmi? Den som är bekant med Shariah håller med om att vid frånvaro av en Shar’i-definition, följer man Urfi. Man bör gå på den allmänna uppfattningen i frågan.

Exempel:
Shariah säger att vattnet vid utförandet av wotho ( rituell tvagning inför bönen) måste vara rent. Betyder det då vetenskapligt rent…..? Absolut inte!! I sådana fall skulle inte vattnet i denna del av världen anses som rent då det finns renande kemikalier i det. Shariah säger att vattnet då ännu klassificeras som rent – om inte allmänheten kan (utan hjälp av laboratorier) känna en avvikelse i vattnets färg, smak eller lukt.

Men:

I ett fall ska man dock använda sig av begreppet ”Ilmi”. Det är när allmänheten inte kan avgöra i sakfrågan. Så; när Shar’iah är tyst och folket inte kan ha en åsikt så måste man välja Ilmi (vetenskaplig) definition.

Urfi skulle i fallet ovan säga att kvinnan som födde ut barnet är modern. Så på så sätt tillhör barnet den biologiska mamman(dvs surrogatmamman) och är då Mahram till dennes barn och ska även ärva henne.

Relationen mellan första frun(genetiska modern) och barnet placerar henne över en ”riza’i” mamma (Riza’i mamma = en kvinna som inte fött barnet, men ammat det). Baserat på detta är barnet Mahram även till hennes barn, men ärver inte henne.

————————————————————————————————-

  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: