Sexualmoral inom Islam – del 31

————————————————————————————————-

ÄKTENSKAPS CEREMONIN

Lite frågor och svar

När ska man gifta sig?
Finns det speciella dagar i Islams kalender då giftermål är bättrte än andra dagar?

Svar: Grundläggande är att giftermål är tillåtet alla dagar… men det finns vissa dagar då giftermål inte rekommenderas. en del av dessa är baserade på Hadith, andra på kulturella eller historiska orsaker.

a) En del ahadiths säger att det är makruh (=ej rekommenderat) att gifta sig när månen står i skorpionens tecken, de sista 2-3 dagarna i mån-månaden, samt på onsdagar.
b) En del ahadith säger att vissa dagar i varje månad är dåliga omen: 3e, 5e, 13e, 16e,21a,24e, 25e i mån-månaderna.

Men ovanstående skulle inte säkert hålla en närmare studie av ahadith-lärda. Våra Mujtahids använder inte sin fulla expertis i frågor som inte rör obligatoriska eller juridiska, sociala och ekonomiska påbud.
(as-Sadr, Durus fi ilmi ‘l-usul, vol 2, sid 204 och vol 3,(part1), sid 258.)

c) Några händelser i Islamisk kalender, som kommit att associera med årliga företeelser i islamisk historia, ex 10e Moharram, är sorgedag på grund av massakern av Profetens son i Karbala. Eller Profetens dödsdag under Safar… Då dessa är sorgedagar är det socialt inte rekommenderat att gifta sig precis den dagen.

Bröllopsnatten

När bröllopet är över och bruden tas till sina rum, rekommenderas brudgummen att ta av sin frus skor, tvätta hennes fötter i en skål och sedan skvätta ur vattnet runt i rummet/huset. Sedan gör brudgummen wotho och ber 2 rokoe, sunnat bön, och ber följande bön:

”O Allah! Välsigna mig med hennes ödmjukhet, kärlek och accepterande av mig: och gör mig nöjd med henne och för oss samman i den bästa gemenskap och absolut harmoni. Sannerligen Du älskar lagliga ting och avskyr olagliga ting.”

Sedan bör han be bruden göra wotho och be 2 rak’at, sunnat bön.

Det är varken obligatoriskt eller förbjudet att ha samlag bröllopsnatten. Det är ett privat beslut mellan paret allena. Allama Rizvi säger dock att ”brudgummen gör bäst i att ta brudens känslor i beaktande.”
(Källa: Marriage and Morals in Islam, sid 79)
————————————————————————————————-

  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: