Sexualmoral inom Islam – del 29

————————————————————————————————-

Lagliga, temporära, vägar

Om en muslim inte har möjlighet att gifta sig snart efter puberteten finns 2 valmöjligheter: Tillfällig avhållsamhet, eller tillfälligt äktenskap.

Tillfällig avhållsamhet.

Inte alla vill gifta sig så snart de blir mogna. Efter att starkt rekommenderat giftermål för singlar, säger Gud: ”Och låt dem som inte har möjlighet att ingå äktenskap leva i avhållsamhet till dess Gud i Sin nåd drar försorg om dem.” (Koran 24:33)

Profeten blev tillfrågad om vad en man som inte hade ekonomisk möjlighet att gifta sig skulle göra: Profeten rekommenderade honom hur kan skulle kontrollera sina sexuella begär: ”Lämna kvar allt hår på kroppen (raka inte kroppsbehåringen) och fasta ofta”

Denna hadith indikerar att rakning av kroppshåret i dessa områden ökar sexlusten. Förmodligen därför som shariah rekommenderar att män rakar sig var 40:e dag och kvinnor var 20:e dag.

Tillfälligt äktenskap (Mu’tah)

Om en ogift person inte klarar av att kväva sin sexuella lust trots ovanstående finns det ännu en sista utväg: Mu’tah – tillfälligt äktenskap. Enligt Shia fiqh finns 2 typer av giftermål, Da’im=permanent och Munqati=tillfälligt (även känd som mu’tah).

Även i sunnikällor var munqati tillåtet fram tills Kalifen Umar ibn al-Khattab förbjöd det. Det gjordes i den senare delen av hans regeringsperiod när han deklarerade mu’tah vara haram. Det behöver inte sägas att ett beslut gjort av Umar inte har något värde framför Koranen och Sunnah. (Se nedan för ref)

Skillnaden är att islam har klarlagt skyldigheter mellan makar i permanenta äktenskap. Vid tillfälligt äktenskap har de båda makarna rätt att själva komma överrens om skyldigheter och rättigheter osv. ex vis, mannen måste inte försörja kvinnan – om hon inte begär det i kontraktet eller så kan dom gör upp om att inget sex(!!!) ska förekomma, eller andra eventuella önskemål ifrån parterna.

Det tydliga budskapet i islam är dock – gift dig permanent. Går inte det – antag avhållsamhet. Är inte det möjligt – använd mu’tah.

En rik man, Ali bin Yaqtin, kom till Imam Ali ar-Riza, för att fråga om mu’tah. Imamen sa: ”Vad har DU med det att göra? Gud har gjort dig fri från dess behov”. (Wasa’il, vol 14, sid 449)
Han hade alltså de ekonomiska möjligheterna att gifta sig permanent…

(För en detaljerad diskussion angå den sociala aspekten om Mut’ah; se Mutahharis ”The Rights of Women in Islam”, och angå den juridiska aspekten; se Kashifu l-Ghitas ”The Origin of Shi’ite Islam and Its Principles”. För en djupare diskussion på engelska språket; se Sachiko Muratas ”Temporary Marriage in Islamic Law”)
————————————————————————————————-

  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: