Sexualmoral inom Islam – del 23

————————————————————————————————-

Islam och Personlig Frihet

Andra frågan vi konfronteras med av sekulära och liberala personer är den om personlig frihet. ”Är jag inte fri göra vad jag vill så länge det inte överträder andras rättigheter?”

Skillnaden mellan islam och sekulära åsikter bör poängteras: I sekulära delas rättigheterna i 2 delar; individens och allmänhetens rättigheter. En individs frihet begränsas bara av andras rättigheter.

Islam delar rättigheter i 3 delar; individens, allmänhetens och Guds rättigheter. En person kan göra vad hon vill så länge det inte gör intrång på andras och Guds rättigheter.

Ännu en viktig skillnad är att islam går ännu ett steg längre: Även en individs egen kropp har rättigheter ifrån individen själv. med andra ord hålls individen ansvarig för vad denne gör/använder sin kropp till – man får inte skada sin egen kropp:

”Den Dagen skall Vi försegla deras läppar, men deras händer skall tala till Oss och deras fötter skall vittna om deras handlinger” (Koran 36:65)

”…som håller sina begär i styr och inte ger fritt utlopp åt sin lust med någon annan än sina hustrur eller som som de rättmätigt besitter – inget klander kan då riktas mot dem” (Koran 23:5-6)

Detta kan synas restriktivt när man jämför med det sekulära systemet, men det rationella och rättfärdigandet bakom detta synsätt är indirekt accepterat även i det sekulära systemet.

Väst har inte helt kunnat svälja idén av ”total frihet så länge man inte gör illa någon annan”. Exempelvis självmord – som man vill förhindra till varje pris, användning av narkotika och mediciner samt användandet av bilbälte i trafiken.

Detta rättfärdigas med att de säger att det är allmänhetens plikt att förhindra medborgarna från att skada sig själva. Skillnaden till islam är att sekulära systemet samhället rätt att bestämma ovanstående, medan islam ger Gud den rätten.

Slutsatsen är att vi kan säga att islamisk synpunkt förbjuder inte bara sådant som kan skada andra, utan även sånt som kan skada en individs egen kropp. Detta är baserat på den kärlek och omhuldande som Gud har gentemot människan.
————————————————————————————————

Annonser

  1. #1 av Anonymous på 5 augusti, 2009 - 12:41

    tjaa… men eftersom gud inte existerar mer än att gud är konstruerad av människan så är ju exemplen ovan ännu ett bevis för att ingen gudstro behövs. människan kom underfund med dessa frågor helt på egen hand!

  2. #2 av marie på 7 augusti, 2009 - 10:04

    Javisst det tog bara några miljarder år!!!!! Det är inte det som det handlar om… Människan kan inte skapa BÄTTRE lagar än Gud. De lagar Gud skapat är de bästa o hur människan än försöker ändra o manipulera så blir inte resultatet bättre… i de flesta fall blir de sämre.Människan är envis o får det därför sämre än vad Gud syftade till.

  3. #3 av Anonymous på 7 augusti, 2009 - 11:50

    hm… homo skillde sig från andra apor för omkring 7 miljoner år sedan. Här någonstans kan vi tala om en utveckling mot mer rationellt handlande. De lagar "gud" skapat är INTE de bästa:"Förenta Nationerna (FN) antog de Mänskliga rättigheterna 1948 som bör gälla universellt. Då det är globala människorättigheter är (sharia) oacceptabel eftersom fysisk bestraffning är förbjudet enligt stadgarna, men även för de ojämlikheter som finns i shariarätten mellan kvinnor och män."Problemet religion alltid dras med är att dess texter i de flesta fallen är gamla, förändrade och tolkningsbara. Att sedan försöka lägga en tidlös sanning för all framtid i detta motsäger sig själv. Varför är tex inte mord eller våldtäkt ens med bland hudud?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: