Sexualmoral inom Islam – del 19

————————————————————————————————-

…forts från på förra inlägget i ämnet.

Det finns 2 nivåer av kärlek: en till Gud och en till allt annat. Att älska Gud och sin fru, barn, föräldrar, vänner och världen i stort tar inte ut varandra.

Men Gud förväntar sig att all kärlek bör vara i harmoni med kärleken till Gud: den bör basera sig på kärleken till Gud. Praktiskt innebär det att om en konflikt uppstår mellan kärleken till Gud och kärleken till annat, bör kärleken till Gud ha företräde.

Kom ihåg att det är en väldigt tunn linje mellan Mernissis , Ghazalis och vår syn på saken. De säger att i islam är kärleken mellan makar förbjuden för att kärleken endast bör tillägnas Gud. Medan vi säger att det inte alls är förbjudet – så länge kärleken harmoniseras med kärleken till Gud.

Gud säger: ” Säg: Om era fäder och söner och bröder och hustrur och släkt och de ting som ni förvärvar och de varor för vilka ni oroar er att de skall förbli osålda och era ombonade hem, står er närmare än Gud och Hans Sändebud och kampen för Hans sak, vänta då till dess Gud ger sin vilja till känna. Gud vägleder sannerligen inte dom som visar trots och olydnad” (Koran 9:24)

Där Gud tydligt poängterar detta.

Vi har kommit fram till att i Islams kärlekskoncept inte gäller kärleken till Gud allena (VS) kärleken till kvinna. Den är universell. Det är missledande att ge en sexistisk tolkning i ämnet och säga att islamisk sexualmoral är anti-feministisk.

Sammanfattningsvis:
Mernissi och Ghazalis syn att i islam är kvinnor mer aktiva än män och att islam ej tolererar kärlek mellan makar – inte kan bekräftas i originalkällor i islam varken i Koranen eller i Sunnah.

————————————————————————————————
Annonser

  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: