Sexualmoral inom Islam – del 16

————————————————————————————————–
Forts på Fatima Mernissis påståenden:

D) Varför ingen kärlek mellan makar? Mernissi svarar att kärlek bör vara exklusivt för Gud allena.

Mernissi säger att känslomässig investering bör ”fokuseras på Allah endast, i form av kunskapssökande, meditation och böner” Vilket hon säger är Ghazalis ståndpunkt.
(Beyond the Veil, sid 45)

Med andra ord menar Mernissi att i islam – liksom i kristendomen – anses kärlek till Gud och kärlek till Kvinnan som två motsatser. Måste dock tilläggas, till Mernissis försvar, att detta är ett missförstånd som inte ens en lärd man som Ghazali var immun emot.

Al Ghazalis ståndpunkt:

I sin bok ”Ihyau ‘Ulumi d-Din”, har han ett kapitel : ”Uppmuntrande till Äktenskap”. Där han citerar Profeten om äktenskapets dygd. Ett annat kapitel:”Avskräckande till Äktenskap”. Där han citerar några Sufimystiker, och 3 ahadither, 2 från Profeten och 1 från Imam Ali( som inte ens har med ämnet att göra utan talar istället om att ha förre fruar och barn!)
En Sunnihadith han nämner (och så även Mernissi) är:

Profeten sa:”När en kvinna kommer emot dig är det Satan som närmar sig. När du känner attraktion mot en kvinna du ser, skynda till din fru. Med henne är det detsamma som om du var med den andra kvinnan.” (Ihua, vol 2, sid 110 + Beyond the Veil sid 42)

Mernissi lägger till Imam Muslims citat: ”Hon påminner om Satan i hans oemotståndliga makt över individen.”

En del lärda (ulama) och s.k. gudfruktiga mullor har importerat olika idéer och implementerat dessa i falska hadither. Där man kopierat celibat och klosterliv och synen på kvinnor – från kristendomen.

Shia källor har en liknanade hadith:

Profeten sa: ”När någon ser på en vacker kvinna, bör han gå till sin fru. Att vara med henne är detsamma som att vara med den andra”, samt ”O, män, gärningen att titta på vackra kvinnor är från Satan, därför bör den som håller på med sådant istället gå till sin fru”
(Wasa’il vol. 14, sid 72-73)

Hadithen ifrån Sunni jämställer kvinnor med Satan. Shia hadithen relaterar mannens gärning(tittandet efter kvinnor) till Satans frestelser.

————————————————————————————————-

Annonser

  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: