Sexualmoral inom Islam – del 14

———————————————————————————————

Fortsätter redovisa Mernissis argument:

b) Kvinnor är en fara för samhällets sociala ordning

Hon argumenterar; Eftersom islam anser kvinnor mer sexuellt aktiva anses de vara en fara för samhällets sociala ordning. Hon citerar Ghazali: ” Kvinnans dygd är en mans plikt. Och en man bör öka eller minska sexuell samvaro med kvinnan efter hennes behov för att säkerställa hennes dygd.

Mernissi säger: Ghazalis teori direktlinkar den allmänna ordningen till kvinnors dygd och tillfredsställelsen av hennes behov. Social ordning är säkrad när kvinnan själv begränsar sig till sin man och inte skapar fitna(= splittring, kaos) genom att inbjuda andra män till sex.!
(Beyond the veil, sid 39, Ihya, vol 2, sid 148)

För det första; det Ghazali skriver indikerar dock, i min mening, ingenstans till att kvinnor är en fara för samhällsordningen. Den helt enkelt bara beskriver en grundläggande rätt i äktenskapliga förhållanden. Ingenting indikerar att islam anser att otillfredsställda kvinnor generellt skulle gå ut och begå äktenskapsbrott.

För det andra, om otillfredsställda kvinnor blir en fara för samhällsordningen bara för att de begår äktenskapsbrott, så är detta inte alls begränsat till kvinnor – även otillfredsställda män kan begå äktenskapsbrott!

Om islam anser kvinnor vara en samhällsfara på dessa grunder bör den följaktligen göra det även med män… och om vi ska dra detta argument till sin logiska spets skulle islam alltså anse att; män och kvinnor är en fara för samhällsordningen. Man kan se det absurda i argumentet.
Om alla kvinnor och män är en fara för samhällsordningen; vems samhällsordning är det då vi talar om?

( ur Marriage and Morals in Islam, by Sayyid Muhammad Rizvi, sid 37-38)
————————————————————————————————-

Annonser

  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: