Palestina 31

————————————————————————————————-

Människoburarna

Judarna utförde diverse operationer vid namn ”Kam” och ”Destillering” på den palestinska landsbygden. Man kan höra på namnen vad dessa operationer avsåg som mål.
(IDFarkiv, 50/2433, fil 7, Minorities Unit, rapport nr 10, 25 feb 1949)

Dessa var s.k. ”sök- och grip”-operationer, som blivit ren rutin 1948 och 1949. Ordern var att gripa s.k. ”återvändare”. Det vill säga flyktingar som ville återvända till sina hem när striderna avtagit.

En normal syn på den Palestinska landsbygden vid denna tid var enorma burar. I dessa sattes de gripna palestinska männen – dvs barn från 10 års ålder till äldre män i 50 års åldern. Sedan flyttades burarna till centrala fångläger.
( IDF arkiv, 50/2315, fil 35, 11 jan 1948)

Precis så som är välbekant för palestinier i Västbanken och Gaza idag, så beordrade israelisk militär att en stad/by skulle stängas av, sedan sökte underrättelseenheten från hus till hus oc släpade ut människor som de sas ”misstänka” befinna sig olagligt på den platsen… Oftast var(och är idag) det människor i sina egna hem.

Dessa fördes till speciella högkvarter för ”förhör”. Alla som plockats in var – enligt folkrätten – nu medborgare i staten Israel.

Bland den värsta förbrytelsen palestinierna kunde begå var att inte inneha ett av de nyligen utfärdade ID-korten. (Dessa var mycket nya-då staten Israel var ny, dessutom mycket svåra att få för en palestinier). Följden av att inte inneha ett sådant kort var fängelse i upp till 1,5 år samt omedelbar förflyttning till en av burarna…
(Läs mer i Ilan Pappes bok: ”Den Etniska Rensningen av Palestina” sid 212)
————————————————————————————————-

Annonser
  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: