Palestina 22

Operation Sax
Haifa

____________________________________________________________________

Chefen för Arabiska Banken i Haifa, Farid Sa’ad telegraferade 12 februari 1948 förtvivlat till Arabiska Höga Kommitén: ”Det är bra att judarna inte känner till sanningen”.

Sanningen; var att den palestinska eliten kollapsat , flytt till sina hus i Libanon och Egypten – ca 15 000-20 000 st – efter tungt artilleribeskjutning från judarna.

Judarna visste dock allt; att vapnen inte kom till palestinierna, att arabiska regeringar bara luftade krigsretorik officiellt för att dölja sin ovilja att hjälpa Palestina.

55-60 000 palestinier i Haifa var nu utan ledare och totalt utlämnade till judiska styrkor. Kom ihåg att de brittiska trupperna ännu var kvar i landet, men inget gjorde.

Avsikten med hela Haifamanövern var att skära av stade från Palestinas uppland. Därav namnet ”Operation Sax”.

Britternas handfallna agerande utgör ett av de skamligaste kapitlen i brittiska imperiets historia , vilket många brittiska politiker senare skulle medge.
(Se – Rees Williams, bitr.utrikesmin:s uttalande för parlamentet, Hansard, House of Common Debates, vol.461,sid 2050, 24 febr 1950)

Från och med dec 1947 till april 1948 genomförde judarna massiva attacker på araber i Haifa genom: Tung artilleribeskjutning, krypskytte, rullande oljefat fyllda med sprängämnen utför bergssluttningarna.

18 april upplyste brittiska generalen Hugh Stockwell judarnas ledare att de om 2 dagar kommer lämna säkerhetszonen som låg mellan araber och judar. – I princip sada han till dom att de nu öppnade vägen helt för av-arabiskeringen av Haifa!

Mordechai Maklef, Operation Saxs befälhavare gav den specifika ordern till sina soldater:
”Döda varje arab ni träffar på; sätt eld på alla brännbara föremål och tvinga upp dörrar med sprängämnen”. Meklef blev senare stabschef för IDF.
(Se – Hagana Archives, 69/72, 22 april 1948)

När granatbeskjutningen började sprang invånarna till marknaden – som låg nära vattnet i hamnen. Judarna omringade marknaden och enda flyktvägen var till havs…

Båtar stormades, ögonvittnesskildringar berättar:

”Män trampade på sina vänner och kvinnor på sina egna barn, Båtarna i hamnen fylldes snart med levande last. De blev förfärande överfyllda. Många båtar välte och sjönk med alla passagerare”.
(Se – Walid Khalidi, ”Selected Documents on the 1948 War, sid 147)

Det var så pass horribla scener att när informationen nådde London skred britterna till handling första gången. De insåg den stora omfattningen av deras egna passivitet i Palestina.
(Montgomery of Alamein, Memoirs, sid 4534)
____________________________________________________________________

Annonser
  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: