Palestina 18

Här fortsätter jag mitt försök att, enkelt o så kortfattat jag kan, beskriva bakgrunden till Israel/Palestina konflikten
____________________________________________________________________
Januari 1948 gick en större enhet ur den frivilliga Arabiska Befrielsearmén in i Palestina. Här kan man se hur dessa respekterade den av FN beslutade arabiska gränserna då de bara höll sig innanför dessa och intog en defensiv hållning.

I några fall överföll de dock judiska konvojer och bosättningar. Dessa var Kefar Sold, och Kefar Etzion. Och en konvoj där 35 (Lamed-Heh på hebreiska) judiska soldater dödades.

Hädanefter kommer man använda kodnamnet Lamed-Heh (35) på ett otal attacker mot byar för att visa att dessa operationer var vedergällningar för denna konvoj.

Nu när araber, äntligen, gjort något mot judarna fick de slutligen en ursäkt för” initiativet” till den slutliga rensningplanen som skulle komma att genomföras i mars 1948.

Sionistiska ledarskapet blev ofta erbjudna möjligheter att ta en annan politisk väg, både av USA och arabiska aktörer. Ben-Gurion och hans kompanjoner hade dock beslutat sig att köra på i samma takt och stil och avvisade varje sådan invit.
(Bar Zohar, Ben-Gurion, sid681) (Ilan Pappe, Den etniska Rensningen av Palestina, sid 88-89)

____________________________________________________________________

Annonser
  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: