Palestina 14

Här fortsätter jag mitt försök att, enkelt o så kortfattat jag kan, beskriva bakgrunden till Israel/Palestina konflikten.

_____________________________________________________________________________

Haifas palestinska nationalkommitté vädjade obönhörligt till britterna som de ännu trodde sig kunna fölita sig på om beskydd.

Snart insåg de dock att så inte var fallet och började sända desperata brev i mängder till Arabiska Höga Kommittén utanför Palestina om hjälp. De sände ett antal frivilliga, men vid det här laget hade alla insett att FNs Resolution 181 dömde palestinska folket till fördrivning, utav sina judiska medborgare.

Haifas judar, som under Palestinas ottomanska period, erbjudits av palestinier att – eländiga och utarmade – komma och bo i deras land för att undslippa européernas förföljelse. De hade levat tillsammans i gemenskap i denna kosmopolitiska stad – ända tills FNs ödesdigra beslut.

Under december 1947 hade arabiska styrkor attackerat judiska konvojer, men hela tiden avstått från attacker av judiska bosättningar.

Sionistledarna ansåg det nu nödvändigt att ta till ännu mer drastiska åtgärder.

Chefen för Judiska Nationalfonden, Yossef Weitz, i Rådet ansåg att det inte var nog! ”Är det inte nu dags att göra sig av med dessa törnen mitt ibland oss, i en tid då de utgör en fara för oss?”
(Weitz, My Diary vol.2 sid 181)

Hans slutsats var: ”Den enda lösningen är att förflytta araberna härifrån till grannländer (obs! 1,3milj personer.min anm). Inte en enda by eller en enda stam får slippa undan”
(Ben-Gurions Dagböcker, 31 dec 1947)

Annonser
  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: