Palestina 11 – Trakasseringskampanj

Här fortsätter jag mitt försök att, enkelt o så kortfattat jag kan, beskriva bakgrunden till Israel/Palestina konflikten.
_____________________________________________________________________

Nu skulle man engagera sig i en systematisk trakasseringskampanj.

December 1947 utvaldes byarna Deir Ayyup och Beit Affa. Strax före judiska attacken hade byn firat öppnandet av en ny skola som byborna själva samlat ihop pengar till samt lön för en lärare.

Kl 22.00 tog sig 20 judiska soldater in i den försvarslösa byn och sköt på måfå in i flera hus. Flertalet flydde, men det behövdes 3 sådana räder till innan byn var helt tömd och man kunde jämna den med marken.

Khisana: en by med ett hundratal kristna och några hundra muslimer som levde fredligt i gemenskap på en ca 100 meter bred naturlig terrass vid Hulaslätten Utländska besökare älskade dess naturskönhet vid skön Hulas strand.

I denna by, natten den 18 dec 1947 sprängde judiska soldater på måfå husen då byborna ännu sov. Händelsen chockade omvärlden. New York Times korrespondent krävde en förklaring av Hagana. De förnekade operationen, men vid vidare påtryckningar bad Ben-Gurion om ursäkt offentligt och sa att aktionen inte var auktoriserad. I april prickade han dock av händelsen i en lista över ”framgångsrika operationer”.
(New York Times, 20 dec 1947 samt talet av Ben-Gurion i sionistiska verkställande utskottet den 6 april 1948)

Yohanan Ratner och Fritz Eisenshteter (Eshet) var 2 officerare som av Ben-Gurion fick uppdraget att formulera en Nationell Strategi. De bildade ”Rådet”.

Rådet samlades och diskuterade Khisasoperationen. Alla var oerhört nöjda. Agudat Israel, företrädare för ortodoxa judar sa: ”..man sade oss att armén hade förmågan att förstöra en hel by och omintetgöra alla dess invånare: så låt oss då verkligen göra det!”

Rådets medlemmar beslutade om vidare förstörelse av byar, fördrivning av invånarna och senare inflyttning av judiska bosättare i de befintliga husen.
( Ben-Gurion summerade mötet i sin dagbok 18 dec 1947)

____________________________________________________________________

Annonser
  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: