Palestina 8Palestiniernas lojhet över koloniseringen – ett bekymmer

_______________________________________
Som protest emot FNs resolution 181 utlyste Arabiska Höga Kommittén en 3 dagarsstrejk med offentliga demonstrationer. Detta var palestiniernas vanliga reaktion på en politik de tyckte var skadlig för dem.

Utländska reportrar noterade dock en växande ovilja bland folket att fortsätta demonstrationen. De ville återgå till sina liv.

Under århundradena hade de blivit ockuperade av europeiska, asiatiska och muslimska imperier. Deras liv hade dock fortsatt i princip oförändrat, de fann sig snabbt under de nya ledarskapen.

Därför väntade de flesta tålmodigt på att se hur den judiska regimen skulle vara… De flesta hade ingen aning om att det som var på väg att hända skulle innebära den största katastrofen (Nakbah) i Palestinas historia.

( Se : – Ben-Gurions dagböcker, 11 dec 1947; beträffande bedömningen att de flesta bänder inte ville bli indragna i krig )

Denna lojhet var bekymmersam för den judiska ledningen då de byggt upp rensningsoperation ”Plan D” under strategin ”vedergällning”.

Enda möjligheten att drastiskt, offentligt och till synes rättvist reducera antalet araber i landet vore att ”vedergälla” eventuella upplopp och hämndaktioner emot judar. Dessa aktioner uteblev nästan fullständigt.

Så… i slutet av 1947 ändrade det judiska ledarskapet sin strategi från ”vedergällning” till ”initiativ”. Vilket innebar att vidta åtgärder mot palestinierna utan att vänta på en orsak att sätta in ”vedergällning”. Ren uppvigling alltså.

En medlem av underrättelsetjänsten som dagligen rapporterade om stämningen bland befolkningen – Pati Sela – uttryckte förvåning över skillnaden på reaktionerna hos befolkningen på bägge sidorna. Judiska lantbrukare i kibbutzerna beväpnades alla med vapen o minor, lagade stängsel o byggde murar osv…

Palestiniernas liv på landsbyggden fortsatte som vanligt. De hälsade ännu Palti Sela själv välkommen som potentiell kund och utbytte artigheter o nyheter.

Skulle dessa människor fördrivas kunde det inte ske som ”vedergällning”… för någon aggression fanns inte.

(Se : – Se: Hagana Archives 205.9.)

____________________________________________________________________

 

Annonser
  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: