Palestina 5


Här fortsätter jag mitt försök att, enkelt o så kortfattat jag kan, beskriva bakgrunden till Israel/Palestina konflikten.

Sionismens ideologi

_____________________________________________________________________

Sionistiska ideologin upprinnelse o start skedde i slutet av 1880-talet i centrala o östra Europa som en rörelse för nationell renässans. Som ett svar på det växande trycket i Europa på judar att antingen integreras o assimileras fullständigt – eller riskera fortsatta förföljelser.

Man kan säga att grundaren var den s.k. ”kommunistrabbinen” Moses Hess som hade Karl Marx som god vän o mentor. 1882 skrev han boken ”Rom och Jerusalem” där han betonar den judiska rasen; dess utvaldhet o överlägsenhet.

Eretz Israel, är namnet på Palestina inom judiska religionen och var endast en helig vallfartsort för judarna. Men den judiska religionen säger tydligt o klart att judar ska invänta den utlovade Messias innan de kan återvända till Eretz Israel som då ska bli en judisk teokrati. Detta är anledningen varför ultraortodoxa judar är anti- eller ickesionister o ofta demonstrerar emot Israels hållning gentemot palestinier.

Sionism som ideologi består i korta drag av: ras, folk, nation, utvaldhet. Sammanslaget i en nationell socialism med ett kolonialt stuk. Efter sionismen grundades, kom tyskarnas version av samma rasidé. Där nazismen är tyskarnas nationalsocialism, där är sionismen judarnas nationalsocialism.

Chaim Nachman Bialik i The Present Hour (1934) nationalskald i Israel skriver:
”Jag tror, liksom Hitler, på blodets makt”.

Så snart någon kritiserar Israel idag blir den personen stämplad som antisemit. Ständigt bollas denna stämpel runt, o det är judarna själva (läs sionisterna-) som håller igång detta uttryck. De själva anser att så länge världen idag tror att antisemitismen är utbredd så kommer de att få fortsatt stöd ifrån, speciellt, USA o Europa.

Citat ifrån kända sionister o judar:

______________________________________

Prof Jeshua Goldmann förklarade vid den 26:e Världssionistiska Organisationens möte i Israel den 30 december 1964:

”Den största faran för judendomen och den judiska enigheten är den bristande antisemitismen.”

(citat från Franz Scheidl, ibid. s. 18)

_____________________________________

Dr Arthur Ruppin:

Man kan väl inte säga att endast antisemitismen har satt sionismen till världen, men åtminstone i Västeuropa är antisemitismen den starkaste agitatorn för sionismen, och antisemitismens undergång skulle också leda till sionismens undergång.”

(A Ruppin: Die Juden der Gegenwart, Jüdischer Verlag, Köln, 1911, s. 278)

________________________________________________

Theodor Herzl, sionismens grundare, skriver i sin efterlämnade dagbok:

”Antisemiterna kommer att vara våra mest pålitliga vänner och de antisemitiska länderna kommer att vara våra allierade.”

(Patai, 1960, band I, s.84)

Ännu ett exempel på hur sionister ser på icke-judar – så kallade ”gojim” :

Rabbinen Abraham Avidan, som är medlem av den israeliska generalstaben, sa i ett tal till Israels högre officerare (enligt ett referat i den israeliska tidningen Haholam Hazeh den 15 maj 1974):

Våra källor visar klart och entydigt att en icke-jude (en gojim) hur framstegsvänlig och civiliserad han eller hon än är, inte är någon att lita på. Och man måste alltid vara på sin vakt och klart inse att samma icke-jude, som ytligt sett kan förefalla vara en god icke-jude, uppviglar fienden. Därför är det helt uppenbart, att de som bistår eller uppmuntrar fienden måste behandlas som fienden själv och alltså måste dödas.” (ibid. s. 69).


Egentligen ansåg sionisterna att Palestina inte ens var befolkat då de först kom dit 1882. De infödda palestinier som bodde där var i stor utsträckning osynliga för dem. Eller så var de en del av naturens vedermödor och måste som sådana övervinnas. Ingenting – varken klippor eller palestinier fick stå i vägen för den nationella ”befrielsen” av det land som den sionistiska rörelsen eftertraktade.”
( Ilan Pappe: Den Etniska Rensningen av Palestina” . 29)

Jag nämner ovanstående enbart för att man någonstans ska ”förstå” (om det nu är moraliskt o logiskt möjligt) sionisternas motivering. Jag vill dock noga understryka att man bör särskilja ”judar” och ”sionister”.

Judar i allmänhet ( enligt hörsägen ifrån andra judar) är vänsterorienterade. Nationalismen så som nazismen och sionismen är högerorienterade ideologier. Jag vet att många judar värjer sig hårt ifrån de sionistiska idéerna. Kanske på samma sätt som vi muslimer värjer oss ifrån de sekteristiska grupperinga
rna som finns inom den muslimska sfären så som al-Qaida, Talibanerna, Wahabismen osv… Det går inte riktigt att göra jämförelsen med lika-med-tecken emellan, men det är i dom banorna jag själv tänker.

Det är det jag vill folk ska tänka på och att ”anti-sionism” INTE är detsamma som ”anti-semitism”. Tyvärr gömmer media anti-sionismen bakom anti-semitismen och låter inte förklara dessa skillnader. De hävdar hela tiden antisemitism när någon enskild person kritiserar Israel, liksom de alltsom oftast ger sionister i Sverige chanser att tala om hur stor antisemitismen är.

Hur ofta får vi se antisionistiska judar sitta och ostört få förklara för världen att de inte står bakom Israels politik, att dom är stolta judar, men inte accepterar sionismen? OM en sådan får chansen att göra det så är garanterat en sionist också inbjuden för att kasta beskyllningar som ”självhatande jude” och ”antisemit” över denne stackare.

___________________________________________________________________________

Annonser
  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: