Palestina 4


Här fortsätter jag mitt försök att, enkelt o så kortfattat jag kan, beskriva bakgrunden till Israel/Palestina konflikten.

David Ben-Gurion
Arkitekten
___________________________________________________________________________
David Ben-Gurion, är o var sionistiska rörelsens oomtvistlige arkitekt. Han tilläts i princip helt på egen hand bestämma den judiska befolkningens politik; gentemot världen, de arabiska grannarna och mot palestinierna.

Han var kortvuxen, med stor vit kalufs bakåtstruket hår, alltid klädd i kakiuniform. När etniska rensningen startade lade han till en pistol o en ”kufiyya” (s.k. palestinasjal) till klädseln. Han var vid tidpunkten 60 år men jobbade hårt o energiskt med sitt livs uppdrag.

Han kom egentligen från det sionistiska marxistpartiet som stödde den Ryska revolutionen 1917. Såg sig själv som bolsjevik och var för diktatur – i alla länder utom i hans Palestina.

Han blev Israels förste premiärminister o var hjärnan bakom den etniska rensningen. Idag, förstås en ikon o hjältefigur bland israeler o sionister.

De arabiska grannarnas o palestiniernas kategoriska avvisande av delningen gjorde det enklare för BenGurion att både acceptera och motarbeta den.

Redan innan resolution 181 antagits gjorde Ben-Gurion klart för sionistiska ledarskapet att om de själva inte var nöjda med delningsplanen skulle judarna inte behöva acceptera den. Han insåg snabbt att strategin att köpa mark ifrån palestinier inte skulle duga för att få den demografi ( befolkningssammansättning) han var ute efter. På det sättet hade judarna endast fått ihop till 6% av marken dittills.
( 3 dec 1947, talet i Mapai Centre)

För Ben-Gurion och hans kumpaner i toppen betydde en stark judisk stat en som omfattade större delen av Palestina och helst inte innehöll en enda palestinier.

Enda sättet för att åstadkomma detta var för judarna att fördriva palestinierna. Denna brutala fördrivning skedde med omvärldens goda minne o insikt. Britterna hade ofantliga 100 000 soldater i landet, som hade mindre än 2 miljoner invånare. Ändå lyckades judarna mörda o fördriva över 850 000 palestinier på ett halvår!

Se:
(Shabtai Teveth, Ben-Gurion and the Palestinian Arabs: From Peace to War.)
(Intervju av Moshe Sluzki med Moshe Sneh i Gershon Rivlin, Olive-Leaves and Sword:Documents and Studies of the Hagana samt Ben-Gurions dagböcker, 10 oktober 1948 och Ilan Pappe, Den Etniska Renskningen av Palestina)

____________________________________________________________________

Annonser
  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: