Palestina 2 – Etnisk rensning

Här fortsätter jag mitt försök att, enkelt o så kortfattat jag kan, beskriva bakgrunden till Israel/Palestina konflikten.


Definitionen av etnisk rensning


______________________________________________________________

Den allmänna definitionen av vad etnisk rensning är kan tillämpas nästan ordagrant på fallet Palestina. Denna är: en ansträngning att göra ett etniskt blandat land till ett homogent land, genom fördrivning av en viss grupp människor och göra dem till flyktingar samtidigt som man raserar deras hem. Striderna följs av massakrer, men dessa behöver inte ingå i en folkmordsplan utan är den huvudsakliga taktiken för att påskynda den utpekade befolkningens flykt. Senare utplånas de fördrivna ur landets officiella o folklliga historia o stryks ur dess kollektiva minne – den fördrivna folkgruppen finns ej o har ej heller funnits.
(State Dept, ”Special Reports on Ethnical Cleansing, 10 maj 1999)

Från planeringsstadiet till genomförandet utgör det som hände i Palestina 1948 ett tydligt fall av etnisk rensning enligt dessa kvalificerade o vetenskapliga definitioner.

I internationella avtal betecknas etnisk rensning som ett brott mot mänskligheten. Oavsett om det är ”påstått” eller allmänt vedertaget. I båda fallen är det föremål för rannsakning och dom enligt folkrätten.

Israels Plan D från 1948 har en lång repertoar av rensningsmetoder som en efter en överrensstämmer med FN:s definition av etninsk rensning.

Drazen Petrovic har publicerat en av de mest omfattande studierna i denna definition: Han förknippar den med nationalism, skapandet av nationaliststater och nationell kamp.

Se:
(Drazen Petrovic: ”Ethnical Cleansing.An attempt at Methodology” i European Journal of International Law,5/3 1994, . 342-360)

_____________________________________________________________________________________

Annonser
  1. #1 av Anonymous på 11 april, 2009 - 20:32

    Jag verkligen älskar din blogg. jag ksnke inte kommenterar ofta, (eh, det här är första gången) men jag läser den varje dag flera gånger. du är jätte duktig på att skriva 😉

  2. #2 av mammamarie på 11 april, 2009 - 21:05

    Tusen tack, vad glad jag blir.Alltid välkommen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: